GVH: Megalapozatlanul használta a "magyar minőség" feliratot az Aldi

Vágólapra másolva!
Tizenötmillió forintra büntette meg tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt az Aldit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert a vállalkozás megalapozatlanul használta a "magyar minőség" szlogent bizonyos termékeknél.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt., amikor egyes termékeit "magyar minőség" felirattal népszerűsítette, azonban az állítás valóságtartalmáról nem győződött meg.

A vállalkozás több száz általa forgalmazott, döntően élelmiszer-ipari terméket "magyar minőség" felirattal és nemzeti színekkel jelenített meg hirdetéseiben, ezt a szlogent a termékek csomagolását is feltüntette, és a termékek többsége szerepelt. A "magyar minőség" szlogennel és a nemzeti színek együttes szerepeltetésével a reklámok a termékek magyar jellegét emelték ki - írja közleményében a GVH.

A versenyhivatal megállapította, hogy a vállalkozás nem rendelkezik egyértelmű kritériumokkal annak eldöntésére, hogy egy adott termék mikor tekinthető magyarnak, illetve hogy a "magyar minőség" címkét ráteszi-e a termékre vagy sem. A GVH álláspontja szerint magyar jelleget hangsúlyozó termékmegjelölés előzetesen rögzített, az egész szervezetre kiterjedően következetesen alkalmazott követelményrendszer alapján alkalmazható. Élelmiszerek esetében fontos az is, hogy a követelményeket úgy alakítsák ki, hogy legalább a termék gyártási és származási helyére, illetve alapanyagainak eredetére figyeljenek.

A GVH 15 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az Aldit tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.