Egy laza baseballsapkás és egy pedáns tanár nyerte a közgáz-Nobelt

Vágólapra másolva!
Két nagy hatású, nagy tekintélyű tanár az a két közgazdaságtan-professzor, akiket hétfőn a közgazdasági Nobel-emlékdíjra érdemesnek talált a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Thomas Sargent laza, de a munkáját komolyan vevő, Christopher Sims pedig egy mindent végigrágó, a nagy feladatoktól sem visszariadó tanár - a két Nobel-díjasról volt hallgatóit kérdeztük.
Vágólapra másolva!

"Tanárként is zseniális, érdekessé tudta tenni a bonyolult gondolatmeneteket" - mondta egy magyar volt diákja Thomas J. Sargentről, aki hétfőn Christopher A. Simsszel közösen megkapta a közgazdasági Nobel-emlékdíjat.

Az amerikai kutatók azt vizsgálták, mi az ok és okozat összefüggése a gazdasági folyamatokban, például "mi a kormányzati költekezés vagy a jegybanki kamatpolitika hatása a gazdaságra". Többek között azt vizsgálták modelleken keresztül, hogy a jegybanki inflációs várakozás hirtelen változása hogyan hat a gazdasági folyamatokra. Sargent a New York-i Egyetem (NYU) professzora, Sims a Princetoni Egyetemen oktat.

Karádi Péter 2005-2010 között volt az (NYU) hallgatója, ott tanította őt Sargent, illetve a Nobel-díjat kapó közgazdász olvasókört is tartott, amin ő is részt vett. Az egykori diák szerint nagy tekintélyű tanár Sargent, de emellett coollá, lazává tette az óráit, állandó viselete a napszemüveg, a baseballsapka és az iPod fülhallgatója a fülén.

Thomas Sargent volt a "szupersztár", akire a NYU felépítette a tanszéket. Karádi csak tanári oldaláról ismeri Sargentet, kutatói szerepében kevésbé, de úgy látja, az mutatja a nagyságát, hogy már nemcsak Sargent tanítványai, hanem a tanítványok tanítványai is dolgoznak az egyetemeken.

Tanárként "elképesztően segítőkésznek" tartja a Nobel-díjast Karádi Péter, aki azonban nagyon komolyan vette a hivatását, "mellette nem lehetett potyautazni". Az olvasókört "csak ő tudta így, ilyen színvonalasra megcsinálni", a foglalkozásokon nagyon komoly kérdéseket tett fel a résztvevőknek, de az állandó olvasással ő is folyamatosan képezte magát Karádi szerint. "Ritkán láttam mérgesnek. Csak akkor fordult elő, ha valaki nem készült" - mondta.

Sargent kutatótársa, Sims szintén nagy nevű tanár, aki a New York-i Egyetemmel szoros kapcsolatban álló Princeton Egyetem oktatója. Koren Miklós, aki egy kutatási szemináriumon vett részt nála, azt mondta, "hihetetlen nagy mértékben komolyan veszi a kutatást és a tanítást is". A két közeli egyetem utánpótlásának nagy részét ők tanították, ez alapján iskolaalapítóknak nevezhetők - vélte.

"Kicsit szigorú, kicsit pedáns, mindent végigrág" - mondta Simsről Koren Miklós, hozzátéve, hogy szerinte több más témában is nagyot alkotott a professzor, aki "nem riad vissza a nagy falatoktól". A közgazdasági előrejelzésekben bevett módszer az övék, amely hétfőn Nobel-díjat ért. "Régóta várt elismerés" - mondta Koren Miklós.