PwC: Hatvankétmillió forint a legmagasabb éves cégvezetői fizetés

pénz, bankjegy, forint, tízezer forint
Vágólapra másolva!
A budapesti vállalkozások vezetői kétszer nagyobb fizetésben részesülnek, mint a vidéki társaságok menedzserei - derül ki a PricewaterhouseCoopers friss elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A vezérigazgatói pozícióban harminckétszeres jövedelemeltérésre is van példa és nem ritkák a kiugró értékek sem - derül ki a PricewatehouseCoopers tanácsadó cég felméréséből, amelynek keretében több mint százhúsz, magyar tőzsdén jegyzett cég, valamint köztulajdonban levő nagyvállalat vezetőinek jövedelmét vizsgálták.

Az elemzés szerint a legmagasabb éves fizetés közel 62 millió forint, feltételezve az éves egyszeri bónusz kifizetését. A felmérésből kiderül, hogy legalább kétszeres különbség van a versenyszféra top tízbe tartozó vállalatainak, valamint a vizsgálatban szereplő többi cég fizetési adatai között.

A javadalmazási vizsgálat szerint még mindig jelentős, közel kétszeres különbségek fedezhetőek fel a fővárosi, valamint a vidéki vállalatok fizetési gyakorlatában. A felmérésből emellett az is kiderül, hogy a bruttó kompenzációs csomagok alig növekednek, esetleg stagnálnak.

A PwC több mint 120 vállalat - köztük számos KKV - adatainak vizsgálatával készítette el nemrég a felsővezetői javadalmazási kérdéseket elemző felmérését a hazai tőzsdén jegyzett cégek, valamint köztulajdonban levő nagyvállalatok körében. A kutatás egyaránt vizsgálta a legfelsőbb vezetés, az igazgatótanács, az audit-, és felügyelő bizottsági elnökök és tagok, valamint az igazgatók javadalmazását, beleértve az egyes szinteken kifizetett egyéb juttatásokat, a kompenzációs csomagokat is.