Zuhannak a görög bankrészvények a csődhíresztelésre

Vágólapra másolva!
A görög pénzügyminiszter egyik forgatókönyve szerint csődöt jelenthetne Görögország. A fizetésképtelenség hírére zuhanni kezdtek a görög bankrészvények annak ellenére, hogy a kormány hangsúlyozta: tartja magát a mentőcsomag feltételeihez.
Vágólapra másolva!

Az európai tendenciával ellentétben több mint öt százalékkal estek a bankrészvények az athéni tőzsdén azoknak a híreknek a hatására, hogy a pénzügyminiszter egyik forgatókönyve szerint Görögország csődöt jelenthetne. Több görög lap is beszámolt arról, hogy Evangélosz Venizelosz pénzügyminiszter szocialista képviselők előtt vázolva az adósságválság kimenetelét, három forgatókönyvet tart lehetségesnek.

Az egyik, hogy Görögország megkapja az idén júliusban az uniós csúcstalálkozón kilátásba helyezett újabb hitelt. A másik, hogy Görögország nem tud megállapodni a nemzetközi hitelezőkkel a még tavaly kapott 110 milliárd eurós hitel újabb részletének folyósításáról, s akkor az ország nagyjából október közepén kifut a pénzből, és gyakorlatilag fizetésképtelenné válik. A harmadik variáció, hogy egy szabályos átütemezés keretében a hitelezők egyszerűen leírják az ország adósságának felét.

Görög kormányilletékesek azonban cáfolták, hogy az adósságválság megoldásának egyik lehetőségeként felmerült volna az ország 50 százalékos kötvényleírást magában foglaló "rendezett csődbe vitele" is. A pénzügyminisztérium a hírekre reagálva közölte, hogy Görögország elkötelezett a júliusban elfogadott 109 milliárd eurós második segélycsomag feltételei teljesítése mellett.

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja, a holland központi bank elnöke sem zárta ki a görög államcsőd lehetőségét egy holland lapnak adott interjúban. Klaas Knot is úgy fogalmazott, hogy a fizetésképtelenség az egyik lehetséges forgatókönyv. A kijelentés azért szokatlan, mert az EKB egyik vezetőjétől jön, miközben az EKB ellenzi az államcsődöt, és álláspontja szerint Görögországnak tartania kell magát a mentőcsomag feltételeihez.

A németek fele ellenzi a görög csődöt

A németek fele ellenzi Görögország csődbe juttatását, és többségük úgy gondolja, hogy az káros hatással lenne a német gazdaságra is - derül ki a német ZDF tévécsatorna által készített közvélemény-kutatásból. A felmérés szerint a válaszadók 50 százaléka nem szeretné, ha az EU engedné csődbe jutni Görögországot, 41 százalékuk viszont jó megoldásnak tekintené.

A válaszadók 68 százaléka szerint egy ilyen csőd káros hatással lenne a német gazdaságra, míg kedvező következményekre csak 15 százalékuk számít.