Visszafogja a kommersz italok adóemelését Rogán javaslata

Függőség, alkoholizmus, alkoholista, részeg
Vágólapra másolva!
November elsejétől a cigaretta szálankénti minimumadója is emelkedne egy, a kormány által támogatott, zárószavazás előtti módosító javaslat szerint, pedig az eredeti javaslat csak az arányos mértéket emelte volna. A szeszes italok adóemelését pedig egységesítette egy javaslat, pedig eredetileg a nem természetes aromával ízesített alkoholok adója nagyobb mértékben nőtt volna.
Vágólapra másolva!

A több adótörvényt módosító törvényjavaslat zárószavazása előtt olyan módosításokat támogat a kormány, amelyek növelik a cigaretta adóját, viszont megszüntetik a természetes aromával készített és az egyéb párlatok jövedéki adóbeli megkülönböztetését, így a tervezettnél kisebb mértékben emelkedik az adójuk - az alkotmányügyi bizottság által tárgyalt módosítások a parlament honlapján jelentek meg.

Rogán Antal javaslatára egységesen, 5 százalékkal emelkedik az alkoholok jövedéki adója, pedig az eredeti javaslat arról szólt, hogy a nem természetes aromával ízesített termékek adója nagyobb mértékben emelkedjen. Az adó 289 900 forint lesz egy hektoliter tiszta szeszre vetítve, amely csak 5 százalékkal több a mai - minden párlatra alkalmazandó - adónál. A magasabb adó 414 150 forint lett volna.

Font Sándor fideszes képviselő eredetileg a törköly-, a gyümölcstörköly-, a mazsola- és a gyümölcspárlatra javasolta az alacsonyabb adókulcsot, a többire a magasabbat. Rogán Antal javaslatát a kormány képviselője és a bizottság is támogatta, Font Sándor indítványára viszont csak a bizottság mondott igent, így nagy valószínűséggel az országgyűlés is az előbbit támogatja majd.

Bánki Erik (Fidesz) képviselő a cigaretta minden ezer darabjára megszabott adó megemelését javasolta, amit a kormány képviselője és a bizottság is támogatott. Az eredeti javaslat a két elemből álló adó közül az ezerdarabonkéntit változatlanul hagyta, viszont a kiskereskedelmi ár százalékában megadott adón emelt.

A mostani módosítás az első elemet is három fokozatban emelte. Így november 1-jétől az ezerdarabonkénti adó a korábbi 9750 forint helyett 10 550 forint lesz. Jövő május 1-től 11 300 forint, míg november 1-jétől 11 750 forint lesz az ezerdarabonkénti jövedéki adó a cigarettán. A szivar, továbbá a cigaretta- és a pipadohány adója az eredeti javaslat szerint emelkedik.