VG: Ezer fővel bővít a Lego Nyíregyházán

Vágólapra másolva!
Közel megduplázza magyarországi foglalkoztatottjainak a számát a dán Lego Group - értesült a Világgazdaság. Fröccsöntő és csomagolóüzemet, valamint raktárt építenek a szabolcsi városban, állami támogatással.
Vágólapra másolva!

Újabb ezer munkahelyet teremt Nyíregyházán a dán Lego Group, amely mintegy nyolcvanmillió eurós zöldmezős beruházással saját telephelyet hoz létre, új gyártóbázissal, automatizált és hagyományos raktárral - írja pénteki számában a Világgazdaság. A mintegy 1200-1300 dolgozót foglalkoztató dán cég csak bérli jelenlegi gyártótelepét, de az a szerződés 2015-ben lejár.

A világ második, egyben Európa legnagyobb játékgyártó cége mindehhez egyedi kormánydöntéssel odaítélt állami támogatást (EKD) kap, amelynek összegét mindaddig üzleti titokként kezelik, amíg véglegesen alá nem írják a megállapodást. A Világgazdaság információi szerint olyan ingatlant vesz meg a dán cég, amely szükség és igény esetén lehetővé tesz további terjeszkedést is. Az építkezés már a jövő nyáron elkezdődik.

A tervezett ütemezés egy-két részletét a Supply Chain Monitor már megszellőztette: eszerint 2013-ban kezdi meg a Lego a csomagolóüzem felépítését, rá egy évre pedig a fröccsöntőét. 2015 szeptemberére pedig a teljes tevékenység átkerül az új, saját tulajdonú gyárba, ahol a gyártási kapacitást is 30 százalékkal növelni szándékozik a dán cég. Tavaly 8,9 milliárd kocka készült a nyíregyházi üzemben, amely a negyede a globális termelésnek - olvasható a Világgazdaságban.