PSZÁF-elnök: Megkérdőjelezhetetlenek a hitelszerződések

Vágólapra másolva!
Bár a devizahiteleknél kialakult helyzet valamennyi szereplő - az állam, a bankok, a hitelfelvevők és a szabályozó hatóságok - felelősségét felveti, a megkötött szerződések a mindenkor érvényes jogszabályok alapján születtek meg - közölte kedden Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi közvetítőrendszer csak a hitelszerződések betartásával maradhat működőképes, a szerződések utólagos megkérdőjelezése beláthatatlan következményekkel járhat - mondta Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke kedden az országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén.

A PSZÁF elnöke kijelentette, hogy noha a devizahiteleknél kialakult helyzet valamennyi szereplő - az állam, a bankok, a hitelfelvevők, a szabályozó hatóságok - felelősségét felveti, a megkötött szerződések a mindenkor érvényes jogszabályok alapján születtek meg, azokat megkérdőjelezni nem lehet.

Szász: Óriási a politikusok felelőssége

"Ha mégis ilyen vélemények terjednek el, és ezeket nem tudjuk szakmailag kezelni és korlátok között tartani, akkor azzal az egész pénzügyi rendszer stabilitása kerülhet veszélybe" - közölte Szász Károly, hozzátéve, hogy ebben a kérdésben a politikusok felelőssége is óriási. Szász Károly közölte, mind a hitelt felvevő adósoknak, mind a velük szolgáltatói kapcsolatban álló bankoknak a szerződésben foglaltaknak megfelelően kell eljárniuk. Tehát a bankrendszer se éljen vissza erőfölényével és az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségével, bár ennek esélye a megváltozott szabályozási feltételek miatt már meglehetősen csekély - fűzte hozzá.

Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a bizottság keddi ülésén ismertette a parlament által elfogadott otthonvédelmi program lépéseit. Elmondta, hogy a 90 napon túli hiteltartozás összege 744 milliárd forint, a GDP 2,6-2,7 százaléka, ebből a devizahitelesek tartozása 371 milliárd forint, ami a GDP 1,2 százalékát teszi ki. Az ülésen nem vettek részt a Fidesz- és a KDNP-frakció képviselői, mivel azt - a kormánypárti frakciók közleménye szerint - egyeztetés nélkül hívta össze Simon Gábor, a bizottság szocialista elnöke. Az ülés így nem volt határozatképes.

Veszélyes tanácsok

A devizahitelekről Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 31-én a közrádió reggeli műsorában kijelentette, hogy az ősz egyik nagy feladata az lesz, miként lehet megosztani a múltbeli elhibázott devizahitelezés miatt keletkezett veszteségeket az emberek és a bankszektor között. "Több szerénységet kérek a bankelvtársaktól" - mondta Orbán, aki szerint a kormánynak világossá kell tennie, hogy nem engedik, hogy az elhibázott devizahitelezés árát kizárólag a hitelfelvevők fizessék meg. "Ennek a veszteségmegosztásnak keressük a módját az emberek és a bankok között, ez lesz az ősz egyik nagy feladata" - tette hozzá a miniszterelnök. Egyúttal azt is előrebocsátotta, hogy a kormány otthonvédelmi programjának további lépései lesznek.

Az utóbbi hetekben pedig egy Magyar Szociális Fórum nevű szervezet, illetve egy ügyvéd a devizahiteleseket arra buzdította, hogy bírósági úton próbálják meg módosítani a devizahitel-szerződésüket, és így csökkentsék a törlesztőrészleteket. Az [origo]-nak korábban nyilatkozó, pénzügyi jogban jártas ügyvédek is és a fogyasztóvédők azt mondták, ezek a tanácsok kétséges eredménnyel járhatnak, a devizahitelesek fontolják meg, mit tesznek, nehogy elhamarkodott, esetleg többletkiadással járó döntést hozzanak.