Újabb kínai intézet regionális központját telepítik Budapestre

Vágólapra másolva!
Magyarországnak elhelyezkedésénél fogva nagy lehetősége van arra, hogy a kínai állam számára hídfőállás legyen más európai államok felé - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Kedden aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében a Pekingi Genetikai Intézet Budapesten hozza létre közép-európai központját.
Vágólapra másolva!

Nagyon komoly előrelépés a magyar-kínai kapcsolatokban, hogy a Pekingi Genetikai Intézet közép-európai központját Budapesten hozzák létre - szögezte le Semjén Zsolt egy keddi konferencián.

Rendkívül nagy jelentőségű volt, amikor tavaly októberben Orbán Viktor találkozott Ven Csia-pao kínai miniszterelnökkel, és ezzel a két ország közötti kapcsolat a legmagasabb szintre emelkedett - mutatott rá a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve: a mostani megállapodás is mutatja, hogy Magyarországnak elhelyezkedésénél fogva nagy lehetősége van arra, hogy a kínai állam számára hídfőállás legyen más európai államok felé. A mi feladatunk az, hogy azokat a gyümölcsöző kapcsolatokat, melyek a felsőbb szinteken születtek meg, minél több kisebb, helyi kapcsolatra bontsuk le a jövőben - fogalmazott Semjén.

Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke és Wang Jian, a Pekingi Genetikai Intézet (BGI) vezérigazgatója a konferencia utána aláírta azt az együttműködési keret-megállapodást, amelynek értelmében Budapesten jön létre a sencseni székhelyű Pekingi Genetikai Intézet közép-európai központja. A versenyképességet növelő és munkahelyeket teremtő megállapodással Magyarország az Európai Unió és Kína közötti technológiatranszfer és tudományos együttműködés kapujává is válhat - olvasható a Kormany.hu oldalon.

A Ven Csia-pao kínai miniszterelnök által vezetett magyarországi delegációban mintegy háromszáz üzletember is érkezett júniusban Budapestre. Tizenkét üzleti megállapodást kötöttek egymással kínai, illetve magyar minisztériumok, állami szervezetek és magántársaságok. A bejelentett üzletek között szerepel több mint egymilliárd eurós vegyipari beruházás is, azonban a megállapodások többsége kevésbé konkrét, csupán szándékot jelez.