Schmitt a Mol-INA-ügyről is tárgyalt a horvát államfővel

Vágólapra másolva!
Budapesten találkozott Schmitt Pál és Ivo Josipovic csütörtökön, a találkozón megállapodtak, hogy a horvát mellett a magyar hatóságok is vizsgálni fogják az INA privatizációjának törvényességét.
Vágólapra másolva!

A magyar Mol és a horvát INA energetikai cégekhez kapcsolódóan az INA privatizációjával összefüggő korrupciógyanúk és azok a horvát tervek is szóba kerültek a magyar-horvát államfői megbeszéléseken, hogy korlátozzák a külföldi tulajdon arányát az INA-ban.

Schmitt Pál köztársasági elnök az Ivo Josipovic horvát államfővel folytatott csütörtöki budapesti megbeszélései után az MTI kérdésére válaszolva hangsúlyozta, hogy a horvát mellett magyar hatóságok is készek vizsgálatokat folytatni a horvát olajipari vállalat privatizációjával összefüggésben az utóbbi hónapokban felmerült korrupciógyanús ügyekben. Ezek - mint a magyar államfő fogalmazott - "nem befolyásolják a két ország együttműködésének baráti jellegét". Kiemelte ugyanakkor, hogy mindkét ország komoly erőfeszítéseket tesz a korrupció visszaszorítására, "a nulla tolerancia elve alapján".

A Mol részéről történt megvesztegetés gyanúja miatt egy hete vádat emelt Ivo Sanader volt horvát kormányfő ellen a zágrábi államügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodája. Sanadert azzal vádolják, hogy tízmillió euró kenőpénzt vett át a Mol magyar olajipari vállalattól, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat kapjon az INA horvát olajipari cég felett.