Orbán: Nem ütközik a magyar jogba a végtörlesztésről szóló javaslat

Országgyűlés őszi ülésszakának nyitó napja, munka törvénykönyve, parlament, országgyűlés, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Időbeli korlátot kell húzni, hogy meddig élhetnek a devizahitelesek a rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztéssel - mondta Orbán Viktor az Hír TV esti műsorában. A miniszterelnök szerint a javaslat a bankoknál bizonytalanságot okoz, a bankadót viszont mindenképpen be fogják szedni.
Vágólapra másolva!

"A Fidesz és a KDNP javaslata nem ütközik a magyar jogba" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV Rájátszás című műsorában a Fidesz-KDNP közös, fix árfolyamon történő végtörlesztésről szóló javaslatáról, hozzátéve, hogy a jogszerűség kérdését a döntés előtt gondosan megvizsgálták.

A miniszterelnök szavai szerint ugyanezek az elemzések azt is kimutatták, hogy a nemzetközi színtéren perekre lehet számítani, majd elismételte azt, amit hétfőn a parlamentben is mondott, hogy ezekre "megfelelő intézkedésekkel fognak reagálni". Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a multiadók miatt most is perben áll a magyar állam.

Arra a kérdésre, ha néhány év múlva az európai bíróságok kimondják, hogy ez jogtalan lépés volt, mi lesz azokkal, akik éltek a lehetőséggel, Orbán azt mondta: "ha ilyen történne, akkor sem hárul rájuk semmi, mert az eljárásokat a magyar állammal szemben indítják majd meg".

A javaslat bankokat érintő hatásáról Orbán Viktor a műsorban elmondta, hogy előzetesen ezt is megvizsgálták. Ezek szerint a "bejelentés előtti egy évben a bankok 1000 milliárd forintnál is több hitelezési képességet vontak ki az országból - ismertette a kormányfő, és hozzátette, hogy "a pénz tekintélyes része elhagyja az országot, nincs vesztenivalónk". Orbán Viktor megjegyezte, hogy olyan országot nem ismer, ahol nincsenek bankok.

A miniszterelnök elismerte, a bankoknál is bizonytalanságot okoz, hogy nem tudni, mekkora lesz azok száma, akik egy összegben törlesztenek majd. Ezért "időbeli korlátot kell húzni, hogy meddig lehet élni ezzel a lehetőséggel" - mondta, konkrét időpontot azonban nem közölt. A kormány előzetes becslései szerint a rögzített végtörlesztést akár 300 ezren is igénybe vehetik, de "könnyen lehet, hogy ennél nagyobb számban fognak megszabadulni az emberek ettől a tehertől" - mondta. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy a bankadó marad a jövőben: "a bankadót be fogjuk szedni".

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is javasolta a miniszterelnök, hogy feltárják, kit terhel a felelősség a devizahitelesek eladósodásáért. A miniszterelnök szerint míg több európai országban az elmúlt években az illetékes szervek megakadályozták, hogy az emberek korlátlanul vegyenek fel kockázatos devizahiteleket, addig Magyarországon ez nem történt meg. Szerinte válasz kell kapnunk arra, hogy "hol volt" ekkor a PSZÁF, a pénzügyminiszter és a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztéséről Orbán Viktor azt mondta, hogy mindenkinek felelősséget kell vállalnia a munkájáért, így a politikusoknak is. "Hazánkban még szokatlannak számít, hogy egy egykori miniszterelnök felelősségét vizsgálják, de ez Európában egyáltalán nem ritka, főleg ha napjaink történéseit figyeljük" - mondta a miniszterelnök, aki példaként Franciaországot, Ausztriát és Szlovéniát említette.

Arra a kérdésre, hogy kapott-e külföldről telefonokat Gyurcsány mentelmi jogának ügyében, Orbán Viktor azt válaszolta, hogy "az európai vezetők jól tudják, hogy ebben a kérdésben felesleges engem hívni."