Olasz államkötvényeket vásárolhat Kína

Vágólapra másolva!
A Wall Street Journal egy informátora szerint olasz államkötvények megvásárlásáról tárgyal a színfalak mögött a hitelválság által sújtott Olaszország és Kína.
Vágólapra másolva!

Meg nem nevezett források szerint az olasz pénzügyminisztérium tárgyalásokat folytat Kínával, hogy az ázsiai ország nagyobb mennyiségű olasz államkötvényt vásároljon - írja az amerikai Wall Street Journal napilap internetes kiadása kedden.

Az olasz pénzügyminiszter, Giulio Tremonti a múlt héten találkozott egy hivatalos személyekből álló kínai delegációval, hogy tárgyaljon az esetleges kötvényvásárlásról, ami nagy segítséget jelentene Olaszországnak az euróövezeti válság közepette. A kínai delegációban a Wall Street Journal forrása szerint helyt kapott Lou Jiwei, aki a China Investment Corpnak, a világ egyik legnagyobb szuverén pénzalapjának az elnöke, valamint Kína római nagykövete, Ding Wei is. Állítólag korábban az olasz kincstár vezetője, Vittorio Grilli is látogatást tett Kínában, de azt egyelőre nem tudni, hogy egy esetleges állampapírüzletről tárgyalt volna.

2010-ben a feltételezések szerint hasonló okokból utazott kínai delegátus Görögországba és más a hitelválság által sújtott európai országokba. A látogatások után a pénzpiac abban bízott, hogy Kína esetleg a bajba jutott európai országok segítségére siet, de ez végül egyetlen esetben sem történt meg.

Június végén Orbán Viktor miniszterelnök és Ven Csia-pao kínai kormányfő közös sajtótájékoztatót tartott Budapesten, ahol kiderült, hogy Kína magyar állampapírt vásárol, és nagyszabású vegyipari, valamint logisztikai befektetéseket tervez Magyarországon. Orbán Viktor akkor azt mondta, hogy "új és nagy jelentőségű szövetséget" kötöttünk Kínával, melynek alapja az, hogy hasonlóképpen gondolkodunk a jövőről.