Októbertől ötszázmilliós hitelre pályázhatnak a kisvállalkozások

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, pályázatok
Vágólapra másolva!
Technológiafejlesztésre, logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztésére ötszázmillió forintig pályázhatnak a jövő héttől a kis- és középvállalkozások kombinált hitelgarancia eljárásban. A cégnek a projekthez szükséges összköltség 25 százalékával kell rendelkeznie önerőként, 25 százaléka vissza nem térítendő uniós támogatásból, a másik 50 százalék pedig kedvezményes bankhitelből áll. A programhoz eddig négy bank csatlakozott.
Vágólapra másolva!

Októbertől az Új Széchenyi-terv Kombinált Hitel Garancia (khg) eljárás mellett lehet pályázni a Gazdasági Operatív Programban (GOP) a legújabb komplex vállalati technológiafejlesztésre, valamint a logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztésére meghirdetendő kiírásokra - jelentette be Siba Ignác, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) főigazgatója hétfőn, sajtótájékoztatón, Budapesten.

Siba Ignác hangsúlyozta, hogy a kombinált hitelgarancia eljárást a vállalkozások forrásának biztosítására dolgozták ki, a vállalkozónak a projekthez szükséges összköltség 25 százalékával kell rendelkeznie önerőként, 25 százaléka vissza nem térítendő uniós támogatásból, a másik 50 százalék kedvezményes bankhitelből áll. A felvehető hitel összege maximum 500 millió forint lehet. A főigazgató hangsúlyozta, hogy ha a két pályázati konstrukcióban beválik az új eljárás, akkor a jövőben kiterjeszthetik más pályázatokra is.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a banki hitel kamatrése a forinthitel esetében maximum 2,5 százalékkal lehet fölötte a budapesti bankközi kamatlábnak, míg devizahitelnél 3,5 százalékkal lehet az európai bankközi kamatláb felett. A maximális futamidő 15 év. A devizában folyósított hiteleket euróban, dollárban és svájci frankban nyújthatják a bankok. Az NFÜ tájékoztatása szerint a khg-eljárás keretében utoljára 2013. június 30-án lehet ilyen kölcsönszerződést kötni.

Eddig négy bank, az OTP Bank, a Magyar Fejlesztési Bank, a Citibank és a K and H Bank csatlakozott a programhoz.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy több állami programban is részt vesznek, a vállalati hitelezésben növekedést értek el. Az khg lehetőségét a kereskedelmi banki centrumaikban lehet igénybe venni.

Szabó István, a Citibank ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a khg egyablakos, egyszerű, hatékony és biztonságos rendszer lesz.

Jurenka Csaba, az MFB igazgatója az egyablakos rendszer előnyeit hangsúlyozta, és elmondta, hogy igény esetén a fiókhálózatot pótló ügynöki hálózatot is alkalmaznak majd.

Huszár Róbert, a K and H Bank divízióvezetője kifejtette, a program jó példa arra, hogy a szolgáltatás előnyt jelent minden szereplőnek, különösen a kis- és középvállalkozásoknak.