Októberben döntenek Görögország megmentéséről

Vágólapra másolva!
Lengyelországban tanácskoztak a görög mentőcsomag következő, nyolcmilliárd eurós részletéről az eurózóna pénzügyminiszterei, a döntést októberre halasztották.
Vágólapra másolva!

A Görögország megmentésében részt vevő partnerek októberben döntenek a mentőcsomag soron következő részletének odaítéléséről - jelentették be pénteken az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácskozásán a lengyelországi Wroclawban. A nyolcmilliárd eurós részlet az ország pénzügyeinek áttekintése után lenne esedékes, de a mentőakcióban rész vevő euróövezet és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) illetékesei halogatják az értékelést, mivel a görög helyzet az euróövezet jövője szempontjából is egyre bonyolultabb.

Az IMF és az Európai Központi Bank illetékesei szeptember elején váratlanul elhagyták Athént anélkül, hogy megerősítették volna: Athén valóban teljesíti a 2010 májusban jóváhagyott 110 milliárd eurós mentőcsomag feltételeit.

Görögország jövője az euróövezeten belül van - adott hangot véleményének Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia államfő azon a telefonkonferencián, amelyet Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnökkel folytattak szerdán este. Az euróövezet két vezető politikusa ugyanakkor hangsúlyozta: elvárják az athéni kormánytól, hogy szigorúan és hatékonyan léptesse életbe azokat a megszorító intézkedéseket, amelyeket a júliusban jóváhagyott legutóbbi mentőcsomag feltételeként szabott a nemzetközi pénzügyi közösség.

Hasonló szellemben nyilatkozott a görög kormány szóvivője is, aki a megbeszélésekről elmondta: a görög kormány mindenben tartja magát takarékossági programjához. Az athéni kormányszóvivő is azt emelte ki nyilatkozatában, hogy a telefonkonferencia résztvevői egybehangzóan állították: Görögország az euróövezet elválaszthatatlan része. Merkel és Sarkozy minden olyan vitát elutasított, amely Görögországnak az euróövezetből való kizárására irányul.