Simor: Nem teljesül a 2012-es költségvetési terv hiánycélja

Simor András, Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a költségvetési törvény terve "törvényileg nem megalapozott", a hiányterv nem fog teljesülni, a bevételeket túltervezték benne.
Vágólapra másolva!

Nemmel szavazott a jövő évi költségvetés elfogadására Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, a Költségvetési Tanács pénteki ülésén. A tanács másik két tagja, Domokos László, az Állami Számvevőszék és Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke megszavazta a tervezetet, így azt elfogadta a tanács.

A jövő évi az első büdzsé-tervezet, amelyet az új összetételű Költségvetési Tanács véleményez. A törvény szerint a KT véleményt nyilváníthat a költségvetés tervezetéről, ha azzal nem ért egyet, akkor a kormány újra megtárgyalja a tervezetet, és azt ismét megküldi a tanácsnak.

Magasabb hiány

Simor András szerint pusztán az eddig megismert intézkedések alapján a 2012-es költségvetés hiánycélja nem teljesül. A jegybankelnök az MNB számításaira hivatkozva az állítja, hogy a kormányzati intézkedések várható költségvetési egyenlegjavító hatása sok esetben kisebb lehet a várt megtakarításnál, míg más intézkedések hatása jelenleg nem becsülhető meg.

Simor András így arra számít, hogy a jövő évi költségvetési hiány 1,1 százalékkal meghaladhatja a költségvetési törvény tervezetében lévőt. A Nemzetgazdasági Minisztérium tervei szerint a hiány a GDP 2,5 százaléka lesz.

A magasabb hiány az MNB szerint elsősorban azért áll majd elő, mert a költségvetési törvény tervezet nagyobb adó- és járulékbevételekkel számol, mint az reális. Ezenkívül az általános gazdasági helyzet is rosszabb lesz, és a jegybank számításai szerint a legfontosabb, hogy az egyenlegjavító intézkedések nem lesznek olyan hatékonyak, mint azt a tervezet most feltételezi.

Törvényileg nem megalapozott

Simor közleménye hangsúlyozza: A költségvetési törvény tervezetében szereplő bevételi és kiadási előirányzatokat alátámasztó adózási jogszabályok és egyéb szaktörvények jelentős része még nem készült el, illetve nem volt megismerhető, ezért a tervezet "törvényileg nem megalapozott".

A jegybankelnök szerint a törvénytervezet "sem számszakilag, sem formailag nem felel meg a költségvetési felelősségről szóló törvénynek". Ennek ellenére a jövő évtől hatályba lépő Alaptörvényben megfogalmazott adósságszabálynak megfelel a tervezet, mert mind az előirányzatokból levezethetően, mind az MNB előrejelzése szerint 2012-ben csökken a központi államadósság.