Elkapták a disznóvásárlással milliárdos kárt okozó adócsalókat

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Kiemelkedően magas értékű adócsalásra csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A szállított sertések Hollandiából, uniós ügyletben áfamentesen érkeztek Magyarországra, és két közbülső álvevőn keresztül kerültek a tényleges megrendelőhöz - állította a hivatal. Az érintett vállalkozás azonban úgy reagált: a vád hamis, mindvégig a szabályok betartásával járt el.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi idők csúcsértékű adócsalását leplezték le a múlt héten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói; a költségvetés kára egymilliárd forint, ez az elkövetők vagyonának lefoglalásával teljes egészében megtérült - mondta Sárközi Alexandra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi szóvivője csütörtökön.

A hatóság beszámolója szerint a szövevényes áfamanipulációt egy ukrán-magyar bűnszervezet sertésfelvásárlás és húsforgalmazás közben követte el fiktív számlákkal és hamis fuvarlevelekkel. A sertések Hollandiából, uniós ügylet során áfamentes áron érkeztek Magyarországra, és két közbülső álvevőn keresztül kerültek a tényleges megrendelőhöz. A többlépcsős beszerzés az uniós származást leplezte, a fiktív számlákkal pedig azt a látszatot keltették, hogy az állatok magyar eladótól valók. Ezeknek a számláknak az áfatartalmát a cég - jogosulatlanul - visszaigényelte az adóhatóságtól.

A cégcsoport közleménye szerint azonban az elmúlt években hiánytalanul teljesítették adó és járulékfizetési kötelezettségeit - ilyen jogcímeken tavaly több mint 300 millió forintot fizettek be a költségvetésbe. A cég képviselője szerint minden szükséges papírt az adóhatóság rendelkezésére bocsátottak, az áruk külföldre szállítását a vámszervek mindig ellenőrizték, mindvégig a szabályokat betartották. Ez alapján az adóhatóság állítását valótlannak nevezte a cég.