Megszavazta a német parlament az uniós mentőcsomagot

Vágólapra másolva!
Az előzetes kételyek ellenére a német konzervatív és liberális koalíciós képviselők a szükséges számban sorakoztak fel a kibővített euróövezeti támogatási alap mögött a Bundestag csütörtöki szavazásán. Az uniós mentőcsomag elfogadása egyben azt is jelenti, hogy Angela Merkel az úgynevezett kancellári többséget is megtartotta.
Vágólapra másolva!

Hatalmas többséggel - az ellenzéki képviselők támogatásával is - megszavazta a német Bundestag a kibővített euróövezeti támogatási alapot. Az úgynevezett Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz mellett 523 képviselő szavazott, míg ellene 85. Három képviselő tartózkodott a szavazástól. A végeredmény szerint Angela Merkel az úgynevezett kancellári többséget is megtartotta.

Az előzetes kételyek ellenére a konzervatív és liberális koalíciós képviselők a szükséges számban sorakoztak fel a mentőcsomag mögött. Az összesen 330 koalíciós képviselő közül 315 támogatta a pénzügyi segélyalapot, az említett kancellári többséghez minimum 311 kormánypárti szavazatra lett volna szükség. A kibővített pénzügyi mechanizmust mind a 17 euróövezeti tagállamnak meg kell szavaznia.

A német parlamenti pártok előzetes állásfoglalásai alapján szinte bizonyos volt, hogy a Bundestag megszavazza a kormány által előterjesztett törvénytervezetet. A két legnagyobb ellenzéki erő, a Német Szociáldemokrata Párt és a Zöldek pártja ugyanis jelezte, hogy támogatja a csomagot, amelyben a német kezességvállalás 211 milliárd eurót tesz ki.

A szavazási eredmény alakulása rendkívül fontos a Merkel-kormány számára - írja a BBC csatorna online oldala. Az elmúlt időszakban több tartományi választást is elvesztő koalíció tekintélye szinte kiküszöbölhetetlen csorbát szenvedne, ha az EFSF elfogadáshoz nem lenne meg az úgynevezett kancellári többség. A kancellár és több bizalmasa még szerdán este is korteskedett az ingadozó koalíciós képviselők megnyerése érdekében, korábban ugyanis néhány konzervatív és liberális honatya is közölte, hogy nemmel fog szavazni.