Matolcsy: Lesz online-szerencsejáték-adó

Orbán Viktor és Matolcsy György (2010 június)
Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter szerint az is eredmény, hogy a belső fogyasztás stagnál és nem csökken. Az online szerencsejátékok jövőre már adózni fognak, a SZÉP-kártyát jövőre bővítik, és melegétel-utalványként is használható lesz. A vendéglátósok könnyítésre számíthatnak a zenei jogdíjak fizetésében.
Vágólapra másolva!

"Egyértelműen sikeresnek látom a magyar növekedési adatot az EU többi tagállamának adataihoz képest" - jelentette ki Matolcsy György gazdasági miniszter az országgyűlés sport- és turizmusbizottsága előtti hétfői meghallgatásán. A növekedésnek a kormány által korábban közöltnél alacsonyabb értékeit kommentálva azt mondta, ennek oka a külső környezet, melytől "nem tudjuk magunkat függetleníteni".

A forintárfolyam alakulása az elmúlt egy évben a turizmus szempontjából kedvező volt, a hazai turisztikai szektor versenyképességét erősítette a forintgyengülés - mondta Matolcsy György.

Jó eredmény, hogy stagnál a fogyasztás

A turizmus helyzetét ebben az időszakban leginkább befolyásoló kormánydöntésnek a miniszter azt nevezte, hogy az előző kormánytól örökölt helyzetet nem megszorítással, hanem "a pénzügyi egyensúlyt nem ortodox eszközökkel helyreállító programmal" próbálja megoldani. Ennek köszönhető Matolcsy szerint, hogy a fogyasztás nem a 2007 óta látott csökkenő trendet, hanem stagnáláshoz közeli állapotot mutatott a választások óta, és a turizmus sem indult zuhanásnak.

Az egykulcsos adóval a kormány évente 500 milliárd forinttal bővíti a családok rendelkezésére álló vásárlóerőt, sőt az új rendszernek már a fehérítő hatása is látszik, hiszen többlet-járulékbevétele van a költségvetésnek, bár még csak az első hét hónap adatai ismertek - közölte a tárcavezető. Egy kérdésre válaszolva elsietettnek nevezte azt az értékelést, hogy bizonyos rétegek rosszul jártak az egykulcsos adórendszerrel. "Várjuk meg az év végét" - jegyezte meg.

Kész a turizmustörvény

Az elért eredmények között említette, hogy elkészült az üdülési csekket felváltó új rendszer, a Széchenyi Pihenőkártya, melynek igazi felfutása 2012-ben lesz érezhető Matolcsy szerint. Hozzátette, az Új Széchenyi-terv középpontjában a gyógyító Magyarország koncepciója áll, kitörési pontként jelölve meg az egészségturizmust.

Matolcsy beszámolójában azt mondta, kész van a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény tervezete, hamarosan kezdődik a szakmai egyeztetés, és a terv szerint az ősz folyamán be fogják terjeszteni a parlament elé. Elismerte, hogy az államháztartás mostani helyzetében a kormány ebben a törvényben nem tudja érvényesíteni a vendéglátóipar által igényelt áfacsökkentést.

Megadóztatják az online szerencsejátékokat

Ugyancsak elkészült az online szerencsejátékok megadóztatását célzó javaslat, így most már biztosra vehető, hogy 2012-től Magyarország megadóztatja az online szerencsejátékokat - jelentette be Matolcsy György egy ezt firtató kérdésre adott válaszban.

A Széchenyi-pihenőkártyáról a miniszter azt mondta: ősszel kibővítik a rendszert, három elkülöníthető számla lesz mögötte:
szálláshely-szolgáltatásra 225 ezer, melegétel-szolgáltatásra 150 ezer, egészségmegőrző célra pedig 150 ezer forintos éves kerettel.

Csökkenhet a vendéglátósok jogdíja

A gazdasági miniszter szükségesnek nevezte a szociálisbolt-hálózatot, de erről nem mondott bővebbet. (Ez volt az egyik olyan téma, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök végül kihúzott a parlamentben hétfőn megtartott, a kormány országvédelmi akciótervét bejelentő beszédéből - erről itt olvashat.)

A vendéglátósokat terhelő túl magas Artisjus-jogdíj csökkentését felvető hozzászólásra Matolcsy György jogosnak nevezte az igényt, és közölte, a kialakult helyzetre reagáló új szabályozás elkészült, pénteken egyeztetik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal.

Matolcsy szerint Magyarország soros uniós elnöksége negyvenezer plusz vendégéjszakát jelentett a hazai turizmusnak, és "az olimpiák tapasztalatai alapján" remélhető, hogy ez a kedvező hatás még egy-két évig érezhető lesz.

Az ír modellben gondolkodik az NGM

"Megdöbbentő számok látnak napvilágot az elkövetkező években a magyar felsőoktatás finanszírozásáról, a rendelkezésre álló források jelentősen bővülni fognak" - ígérte Matolcsy György gazdasági miniszter az országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottsága előtti hétfői meghallgatásán. A tárcavezető szerint az a cél, hogy a 2020-ig kitűzött egymillió új munkahely döntő része a termelésben jöjjön létre, így az újraiparosítás, az ipari termelésre épülő új gazdasági modell megfelelő szakképzési háttérrel rendelkezzen. Szerinte ehhez a szakképzés átalakítása szükséges, amihez két lehetséges modellt vizsgál a Nemzetgazdasági Mininsztérium: a holland mintára működő, a települési feladatellátáson alapulót, és az állami felelősségvállaláson alapulót. Hozzátette ugyanakkor, hogy az előbbiben is növelni akarja a kormány az állami szerepvállalás mértékét.

A miniszter közölte, már elindult a gyakorlati képzés erősítése az elméleti rovására, 125 szakmai képzési terület átalakítása folyik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál, a szakképzési törvény végleges szövegével azonban meg kell várni a felsőoktatási törvény végső koncepcióját. Matolcsy szerint az innováció és kutatás-fejlesztés területén a gondok ismertek: k+f-re kevés cég, keveset költ. Elismerte, hogy ezen a területen "még a koncepció kialakításának szakaszában vagyunk", de az már látszik, hogy a leginkább hatékonynak tűnő ír modell átültetése mellett döntött a tárca. A szakképzés, oktatás és a k+f minden szintjén minőségi ugrásra van szükség - tette hozzá Matolcsy. A bizottság ellenzéki tagjai kifogásolták - a szakképzési törvény még egyeztetés alatt álló szövegére utalva -, hogy "nincs anyag", amelyről beszélni lehetne. Kritizálták az elméleti képzés visszaszorítását, és azt, hogy állításuk szerint a kormány kommunikációjával ellentétben a jövőben kevesebb pénz jut a szakképzésre, mint eddig.