Közel nyolcvanmillió eurót költene a Mol az Adria kőolajvezetékre

Vágólapra másolva!
Növelné az Adria kőolajvezeték kapacitását a Mol és a Slovnaft, hogy a szlovák cég ne csak a Barátság kőolajvezetéken keresztül jusson olajhoz - írja a Reuters. A Slovnaft keddi közleményében megerősítette a közös beruházás hírét.
Vágólapra másolva!

A Mol olajvállalat és a magyar céghez tartozó szlovák Slovnaft olajfeldolgozó közös befektetést tervez az Adria kőolajvezeték Szlovákiát Magyarországgal összekötő szakaszának fejlesztésébe - írta egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva a Reuters hírügynökség kedden.

Az Adria kőolajvezeték kapacitásának növelésével alternatívát nyújtana Slovnaft számára, a szlovák olajfinomítót az orosz Barátság kőolajvezetéken keresztül látják el kőolajjal. Az [origo] megkereste a Molt, ahol kevéssel 12 óra után nem akarták kommentálni a Reuters értesüléseit.

A Slovnaft közelménye is megerősítette, hogy a két cég közösen fektetne be a kőolajvezeték korszerűsítésébe, amely a cég előzetes becslése szerint nagyjából nyolcvanmilliárd euróba kerülne. A Reuters korábban azt írta, a beruházás költsége hatvanmillió euróra tehető. Az Adria korszerűsítése az utolsó lépés afelé, hogy Szlovákia kilábaljon a Druzsba vezetéktől való egyoldalú függésből - írja a cég közleménye.

A beruházás az ötvenéves vezeték Százhalombatta és a szlovák Ipolyság közötti szakaszának korszerűsítésére és teljeskörű felújításra irányul majd. "A lépés jelentősen növelheti Szlovákia energiabiztonságát, és csökkentheti az ellátási válság kockázatát" - fogalmazott Világi Oszkár, a Slovnaft elnök-vezérigazgatója.

Az Adria kőolajvezeték a horvátországi Krk szigetén levő Omisalj kikötőjétől Százhalombattáig húzódik, a tengeri úton szállított arab olajat továbbítja Magyarországnak, a korábbi Jugoszlávia államainak, valamint Szlovákiának.