JP Morgan: Már az idén recesszióba zuhan Európa

Vágólapra másolva!
A londoni bankcsoport elemzése szerint egy százalékkal fog visszaesni az euróövezeti GDP, és negyven százalék annak az esélye, hogy 2012-ben lesz egy újabb recessziós időszak az amerikai gazdaságban. Az Ernst & Young adótanácsadó cég elemzése szerint a piaci aggodalmak miatt most Olaszország és Spanyolország került a figyelem középpontjába.
Vágólapra másolva!

Az euróövezeti és jelentős eséllyel az amerikai gazdaság is újabb recessziós időszakot él át jövőre - írták csütörtöki előrejelzésükben a JP Morgan elemzői.

A londoni bankcsoport az idei negyedik negyedévre és 2012-re összeállított átfogó prognózisában 2012 egészére 1,2 százalékos növekedést valószínűsít az Egyesült Államokban az idei évre várt 1,4 százalék és a tavalyi 3,0 százalék után. A ház ugyanakkor 40 százalékosra teszi annak az esélyét, hogy 2012-ben lesz egy újabb recessziós időszak az amerikai gazdaságban.

A JP Morgan londoni elemzői szerint az euróövezetben már az idei negyedik negyedévben elkezdődik a recesszió. A cég arra számít, hogy a valutauniós gazdaság teljesítménye három negyedéven keresztül csökken, és ebben az időszakban összesen 1 százalékkal esik vissza az euróövezeti GDP.

Az Ernst & Young vezető könyvvizsgáló és adótanácsadó cég elemzése szerint a piaci aggodalmak miatt most Olaszország és Spanyolország került a figyelem középpontjába. Mindkét ország gazdasága (és adósságszintje) jóval nagyobb, mint Görögország, Írország és Portugália gazdasága (és államadóssága) együttvéve - olvasható a cég elemzésében.

Ahhoz, hogy az eurózóna a jelenlegi formájában fennmaradjon, egyértelmű, határozott elkötelezettség szükséges a központi országok részéről a nagyobb költségvetési egyesítés iránt - írja az Ernst & Young.

Sok ország ellenezni fogja a szuverenitás vélt elvesztését, de anélkül, hogy ne lehessen figyelemmel kísérni, ellenőrizni és finanszírozni az euróövezet kormányainak kiadásait, nem lehet garancia arra, hogy a költségvetési stabilitás akkor is fenntartható lesz, miután a meglévő súlyos problémák megoldódtak - figyelmeztet az Ernst & Young elemzése.