Idén harminc százalékkal emelkedtek a gyümölcsárak

Vágólapra másolva!
A krumpli ára jelentősen csökkkent a nyáron, a meggy viszont sokkal drágább volt, mint tavaly.  
Vágólapra másolva!

Az agrártermékek termelői ára júliusban 25 százalékkal emelkedett éves szinten, az év első hét hónapjában mért árszint pedig több mint 35 százalékkal nőtt - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal. A növényi termékek 32,3, az élő állatok és az állati termékek pedig 11 százalékkal drágultak júliusban.

Az év első hét hónapjában - az előző év azonos időszakához képest - a gabonafélék 79 százalékkal drágultak, a zöldségfélék ára 11,4 százalékkal nőtt. Utóbbi termékek árát jelző index az év első négy hónapjában még növekedést mutatott, majd májusban fellendült a friss zöldségek termesztése, erős kínálati piac alakult ki, aminek következtében az árak mérséklődtek.

A burgonya ára 2011 első félévében még 41,8 százalékkal haladta meg az előző évit (a tavalyi gyenge termés eredményeként a piacon kis mennyiség volt magas áron), majd a várhatóan jó idei terméseredmény miatt az árak drasztikusan csökkentek, ezért az első hét havi index már csak 22 százalékos növekedést mutatott. A gyümölcsök ára összességében 30,9 százalékkal nőtt az előző év január-júliusi időszakához képest. Az idei gyümölcsdráguláshoz hozzájárult, hogy júliusban 16,2 százalékkal emelkedett az áruk.

A hazai termésű gyümölcsök áremelkedésében a legnagyobb súlya a meggynek volt: a tavalyi értékesítési nehézségek miatti alacsony bázis, illetve az idei problémamentes export 71,8 százalékos árnövekedést eredményezett.