Januártól lesz új kereskedési rendszere a BÉT-nek

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsdén a Deutsche Börse/NYSE/Euronext közös új kereskedési rendszerét vezetik be, a csere leghamarabb 2012 januárjában kezdődhet meg.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde keddi rendkívüli közgyűlése hosszas vita és több más javaslat után egyhangúlag elfogadta az osztrák többségi tulajdonos módosított javaslatát, amely szerint 2012 januárjában kezdődik meg a BÉT kereskedési rendszerének cseréje, a konkrét üzleti modellről pedig egy későbbi közgyűlésen döntenek.

A bécsi tőzsdét működtető CEESEG AG javaslata szerint a bevezetendő új kereskedési rendszer a Deutsche Börse/NYSE/Euronext közös új kereskedési rendszere lesz. (Ezeknek a tőzsdéknek a fúziója még folyamatban van.) A közgyűlésen az összes tulajdonos 94,33 százaléka volt jelen, ahol kompromisszum született abban is, hogy nincs megnevezve a határozatban a Xetra rendszer.

A korábbi egyeztetéseken arról volt szó, hogy a bécsi tőzsde által is használt német modellt, a Xetra rendszert vezetik be a BÉT-en is. A piaci szereplők azonban már korábban felvetették, hogy mivel a Deutsche Börse és a NYSE/Euronext fúziója most zajlik, az egyesülés után valószínű, hogy az utóbbi által használt rendszer lesz a közös platform. A fúzióval a világ legnagyobb tőzsdei rendszere jön létre, és ez meghatározó lesz egész Európára nézve.

A közgyűlésen Mohai György vezérigazgató bejelentette, hogy lemondott tisztségéről Cselovszki Róbert, a BÉT felügyelőbizottságának elnöke, aki döntését az érdekkonfliktusok elkerülésével indokolta. Az fb elnöke nem volt jelen a közgyűlésen. Szintén nem volt jelen Patai Mihály, a BÉT elnöke, aki előző nap mondott le tisztségéről.

A közgyűlés vitájában Pál Árpád, a Concorde Értékpapír Zrt. vezérigazgatója, aki korábban a BÉT vezérigazgatója is volt, jelezte, hogy az eredeti határozati javaslatot az ötfős igazgatóságból ketten támogatták, a BÉT elnöke és a vezérigazgató, az elnök viszont azóta lemondott. Így a most már csak négyfős igazgatóságból egy tag támogatását élvezte a javaslat, ez pedig szerinte megkérdőjelezi a legitimitását. Ő javasolta, hogy a konkrét kereskedési rendszer üzleti modelljéről egy későbbi közgyűlés döntsön, a lemondott vezetők miatt úgyis tisztújító közgyűlést kell összehívni.

Korányi Tamás magánrészvényes (a Napi Gazdaság szerkesztője) a közgyűlés elhalasztását indítványozta, ennek azonban a levezető elnök szerint eljárási akadálya volt, így erről a kérdésről nem volt szavazás. Később szintén Korányi javaslatára tízperces szünetet rendelt el a levezető elnök. A szünet alatti informális egyeztetés után született meg a végül elfogadott kompromisszumos javaslat.

Hétfőn öt magyar befektetési szolgáltató a PSZÁF, a jegybank és a kormány közbenjárását kérte annak érdekében, hogy a Budapesti Értéktőzsde osztrák főtulajdonosa halassza el az új kereskedési rendszer, a Xetra bevezetését.