Ismeretlenek élnek vissza az NFÜ nevével és az uniós pályázatokkal

Vágólapra másolva!
Valószínűleg jelentős anyagi károkat okoztak a pályázók megtévesztésével azok az ismeretlenek, aki valótlan tartalmú támogatói döntéseket és támogatási szerződéseket hamisítottak - állítja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Vágólapra másolva!

Ismeretlenek visszaéléseket követnek el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nevével és az uniós pályázatokkal. Az ügynökség feljelentést tett az ügyben a rendőrségen. Az egyelőre ismeretlen elkövetők valótlan tartalmú támogatói döntéseket és támogatási szerződéseket hamisítottak, amelyekkel a pályázókat megtévesztve valószínűleg jelentős anyagi károkat okoztak. Az NFÜ felhívja a pályázók figyelmét, hogy a pályázatuk benyújtásakor, valamint közreműködő személy vagy tanácsadó esetleges igénybevétele esetén kellő körültekintéssel járjanak el.

Fontos, hogy a pályázati eljárásban alkalmazott kapcsolattartás és írásbeli kommunikáció során a közreműködő szervezetektől, vagy az ügynökségtől postai kézbesítés útján érkezett dokumentumokon a pályázók minden esetben ellenőrizzék a pályázat azonosítószámát, és minden egyéb adatát, mert a jelenlegi visszaéléseknél ezek hiányára, vagy meghamisítására derült fény. Ezt a pályázatot benyújtók a http://www.nfu.hu/ honlapon, a pályázótájékoztató felületen megtehetik.

A megtévesztő pályázati lehetőség felkínálása sok esetben nem létező projektet takar, vagy az adott régióban igénybe nem vehető pályázatot - hívja fel a figyelmet az NFÜ közleménye. A pályázati tanácsadót vagy közreműködő személyt igénybe vevő pályázóknak azt tanácsolja az ügynökség, hogy keressék fel az ajánlkozó cég honlapját, és ellenőrizzék az ott található információkat. Ezen felül érdemes felkeresni a társaság irodáját is, vagy ellenőrizni, hogy a cég szerepel-e a cégnyilvántartásban. Utóbbi ingyenesen elérhető a www.e-cegjegyzek.hu honlapon.

A közlemény szerint az utóbbi időben fiktív vállalkozások vagy már felszámolási eljárás alatt álló cégek jelentek meg tanácsadóként a pályázni szándékozó társaságok környezetében. Az NFÜ arra is felkéri a pályázókat, hogy ha tudomást szereznek ilyen vagy hasonló megtévesztő és csalárd magatartásról, forduljanak a területileg illetékes rendőrséghez. Emellett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség továbbra is várja az általa működtetett www.anti-lop.hu közérdekű bejelentőoldalra az európai uniós támogatásokhoz köthető visszaélésekkel és szabálytalanságokkal kapcsolatos információkat.