Harmadával kevesebb idő lesz felkészülni az adóemelésre

Orbán Viktor és Matolcsy György (2009 március)
Vágólapra másolva!
Nem tudja a kormány időben átvinni a parlamenten a jövedéki és a szerencsejáték-adó megemelését, ezért 45 nap helyett 30 napra rövidítené a felkészülési időt. Így már életbe lépnek az adóemelések november 1-jén.
Vágólapra másolva!

Az adótörvények 30 nappal a kihirdetésük után léphetnek életbe - ezt mondja ki az a törvényjavaslat, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyújtott be hétfőn késő délután a parlamenthez.

Ezzel a kormány a fizetési terhet növelő törvényekre való felkészülési időt lerövidítené: normál esztendőben 45 napos felkészülési időt ír elő a hatályos államháztartási törvény, tavaly ősszel a kormány kezdeményezésére ezt azzal egészítették ki, hogy választási évben elég legyen 40 napot biztosítani az adófizetők számára.

Akkor a törvényt azért írták át a kormánypárti képviselők, mert a 2011-es adótörvények megalkotásával megcsúszott a kormány, és azokat nem tudta volna a parlament november 15-ig elfogadni, hogy életbe is lépjenek 2011. január 1-jével. A mostani, a felkészülési időt egyharmadával csökkentő javaslat mögött is ugyanez húzódik meg, bár a törvényjavaslat indoklása ezt elhallgatja.

Az idei 100 milliárdos költségvetési lyuk befoltozására a kormány részben a jövedéki és a szerencsejáték-adó megemelését határozta el. Az erről szóló javaslatot ma nyújtotta be szintén Matolcsy. A kormány november 1-jétől szeretné a magasabb adómértékeket látni, ehhez az kellene, hogy szeptember 15-ig fogadja el a parlament, illetve az államfő hirdesse is ki az adóemelési jogszabályt. Erre azonban nincs esély, ezért folyamodik a kormány a felkészülési idő lerövidítésének eszközéhez.

A mostani törvényjavaslat azzal indokolja a lépést, hogy igazodni kell "a rendkívül rövid idő alatt változó világgazdasági helyzet okozta kedvezőtlen költségvetési folyamatok gyors befolyásolásának igényéhez". "A módosítás ugyanakkor továbbra is ... biztosítja azt, hogy a változásokra való alkalmazkodáshoz szükséges kellő felkészülési idő a továbbiakban is mindenkor az érintett jogalanyok rendelkezésére álljon."