Erste-vezér: "Nem hagyjuk, hogy elűzzön minket a gazdaságpolitika"

Vágólapra másolva!
A bankokkal ellenséges gazdaságpolitika súlyos károkat okoz Magyarországnak - véli az Erste Group elnök-vezérigazgatója. Andreas Treichl a Napi Gazdaság Online-nak adott interjúban elmondta: a bank nem vonul ki Magyarországról, de az üzleti fejlesztésekre szánt forrásokat nem itt fekteti be.
Vágólapra másolva!

Az Erste Group elnök-vezérigazgatója a Napi Gazdaság Online-nak adott ekluzív nyilatkozatában hangsúlyozta, az Erste Bank stratégiája hosszabb távú, és független a rossz politikai döntésektől. Andreas Treichl kijelentette: "Nem hagyjuk, hogy elűzzön bennünket egy olyan ellenséges gazdaságpolitika, amely Magyarországnak súlyos károkat okoz". Treichl ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az Erste Bank továbbra is partnerként áll magyarországi ügyfelei mellett, nem vonul ki Magyarországról, és megvédi betétesei érdekét.

Az elnök-vezérigazgató emlékeztetett: a bankot kétszáz évvel ezelőtt alapították, és ügyfeleivel együtt már számos gazdasági válságot átvészelt. Andreas Treichl figyelmeztetett arra, hogy mivel Magyarország már nem szavatolja a befektetések jogbiztonságát, a befektetők elfordulnak az országtól. Treichl szerint a magyar kormány lépései nyomán a régiós befektetések rövid távon inkább Csehországba, Romániába vagy Szlovákiába vándorolnak. A Napi Gazdaságnak adott korábbi interjúból az is kiderült, hogy az Erste az üzleti fejlesztésekre szánt forrásokat a fentiek miatt nem Magyarországon fekteti majd be, de Andreas Treichl hangsúlyozta: a szilárd tőkemegfeleléshez, likviditáshoz szükséges tőkét mindig biztosítani fogják a magyar Erstének, bár a társaság erre még nem szorult rá.

Az Erste Bank Hungary közölte: a hitelpiacot sújtó rendkívül kedvezőtlen gazdasági és szabályozási körülmények miatt október 1-jétől megszünteti együttműködését hitelközvetítő partnereivel. A döntés értelmében az eddig a közvetítőkön keresztül is értékesített termékek október 1-jétől kizárólag a bank fiókhálózatán keresztül lesznek elérhetők.

Korábban a másik osztrák pénzintézet, a Raiffeisen Bank is közölte: a bankadó és a végtörlesztési törvény ellenére nem akar kivonulni Magyarországról, de jogilag megtámadja a devizahitel-átváltásokról szóló törvényt.