Jóváhagyta a német mentőcsomagot az alkotmánybíróság

Német alkotmánybíróság, Monika Hermanns, Herbert Landau, Gertrude Luebbe-Wolff, Udo Di Fabio, Andreas Vosskuhle (vezető), Rudolf Mellinghoff, Michael Gerhardt and Peter Huber
Vágólapra másolva!
Elutasította a német alkotmánybíróság az európai uniós segélycsomagok ellen benyújtott panaszokat. A döntés értelmében Németország folytathatja a bajba jutott euróövezeti államok kisegítését. 
Vágólapra másolva!

Nem ütközik az alaptörvénybe az uniós pénzügyi mentőcsomagokhoz adott német támogatás - döntött szerdán a német alkotmánybíróság, amely elutasította a mentőcsomagok ellen benyújtott panaszokat. A Karlsruhéban kihirdetett ítélet szerint ugyanakkor a szövetségi parlamentnek, a Bundestagnak nagyobb beleszólást kell kapnia a hasonló döntésekbe: a kifizetések nem lehetnek automatikusak, a segélycsomagoknak világos feltételeket kell szabni, és lehetővé kell tenni a parlamenti ellenőrzést.

"A nép képviselőiként a Bundestag választott képviselőinek az Európai Unió keretei közt is az ellenőrzést kell gyakorolniuk az alapvető költségvetési döntések felett" - mondta ki az alkotmánybíróság határozata, amely szerint a kötelezettségvállalásokhoz a parlament költségvetési bizottságának előzetes hozzájárulása szükséges. A határozat szerint a Bundestag nem fogadhat el olyan törvényt sem, amellyel költségvetési ügyekben korlátozná saját jogait.

Pozitívan reagáltak a befektetők

A döntés hatására a DAX német tőzsdeindex emelkedni kezdett, fél 11-kor mintegy 2,5 százalékkal állt a keddi zárás szintje felett. A devizapiacon átmenetileg az euró is erősödött a svájci frankkal és a dollárral szemben.

A tavalyi görög mentőcsomag, illetve az állandó mentőcsomag, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) ellen több kereset is érkezett a karlsruhei alkotmánybíróságra: az egyiket egy kormánypárti képviselő, a bajor CSU-hoz tartozó Peter Gauweiler nyújtotta be, aki korábban már az EU reformjáról szóló lisszaboni szerződést is megtámadta.

Keresetet nyújtott be Joachim Starbatty közgazdász és négy másik professzor is, akik 1998-ban hasonló módon próbálták megakadályozni az euró bevezetését. A Süddeutsche Zeitung című müncheni lap szerint a professzorok kerülőúton ugyan, de most is a német márka visszállítását próbálták elérni, hiszen egy számukra kedvező döntés az euróövezet felbomlásához is vezethetett volna.

A keresetek részben arra hivatkoztak, hogy a görög mentőcsomag megsértette az EU-t létrehozó szerződés egyik rendelkezését, amely megtiltja az uniónak, hogy átvállalja egy tagállam adósságait.

Egy másik érvvel az állandó mentőcsomagot, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt támadták meg: az a 147,6 milliárd euró ugyanis, amelyért Németország kezességet vállalt, olyan hatalmas összeg (mintegy fele a 2009-es szövetségi költségvetésnek), hogy súlyosan korlátozná a Bundestag pénzügyi döntési szabadságát, ha le kellene hívni.

Erősíti Merkel kormányát

A Spiegel című hamburgi lap értékelése szerint az alkotmánybíróság döntése megerősíti Angela Merkel kormányát, amelyet az elmúlt napokban még a kormánypártok soraiból is támadások értek a mentőcsomagokhoz adott támogatás miatt.

Egy hétfői próbaszavazáson a kereszténydemokrata CDU/CSU és a liberális FDP képviselői közül 14 szavaztak az EFSF ellen, és 11-en tartózkodtak, miközben a Bundestagban a kormánynak csak 19 fős többsége van.