Elhalasztott uniós ellenőrzés bonyolítja a görög adósságválságot

utazás görögország
Vágólapra másolva!
A hétvégi lengyelországi miniszteri találkozó utánra, jövő hétfőre halasztaná az uniós és IMF-es delegáció a szeptember elején felfüggesztett athéni ellenőrző látogatás folytatását. A delegáció "feldúltan" távozott korábban, mert elégedetlenek voltak a görög konszolidációval.
Vágólapra másolva!

A vártnál később folytatják athéni tárgyalásukat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap delegáltjai. A szeptember 2-án félbeszakadt látogatást szerdán tervezték folytatni, de a dpa hírügynökség szerint csak hétfőn kerül rá sor.

A három intézmény a Görögország számára összeállított első, 110 milliárd eurós mentőcsomag aktuális részletének kifizetése előtti látogatását tette, majd az MTI által idézett beszámolók szerint "feldúltan" távozott.

A delegáció azért szakította meg a tárgyalásokat, mert elégedetlenek voltak a görög kormány reformintézkedéseivel, és úgy látták, nem teljesül a Görögország számára erre az évre kitűzött deficitcél. Úgy vélik, a görög kormánynak nem annyira a gazdaságot fékező új adókkal, hanem a megígért szerkezeti átalakításokkal és a privatizációval kellene segítenie az adóssággondon.

A dpa szerint a küldöttség bevárja az euróövezeti pénzügyminiszterek hét végén a lengyelországi Wroclawban esedékes értekezletének eredményeit, és csak ezt követően utazik vissza Athénba. Az EB viszont időközben további szakértői csoportot küld Görögországba, hogy segítse a szerkezeti átalakítást, például az egészségügyi rendszer és az adóbehajtás reformját.

Az unió és az IMF támogatása nélkül a görög állam pénzzavarba kerülhet, a pénzügyminiszter-helyettes hétfői tájékoztatása alapján már csak október közepéig van elég forrás a kötelezettségek teljesítésére, például a nyugdíjak és az állami alkalmazottak bérének kifizetésére.

A görög szerkezeti átalakítással foglalkozó uniós bizottság ajánlása szerint közel 8 milliárd eurónyi olyan programot találtak, amely a kohéziós, azaz felzárkózási támogatások kifizetésének gyorsítására alkalmasak. Görögország a 2007-2013 közötti költségvetési ciklusban az őt illető 20,2 milliárd eurónak csak 30 százalékát tudta lehívni.

Európát mentheti a fejlődő világ

Guido Mantega, Brazília pénzügyminisztere keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a legnagyobb fejlődő piacokat tömörítő BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) országok jövő héten ülnek össze azért, hogy megtárgyalják, miként segíthetnek Európán. A politikus azonban többet nem kívánt közölni a tervről. A Valor Economico brazil üzleti lap szerint azonban az euróalapú kötvények vásárlásáról lehet szó.