Az osztrákok szerint az EKB-nek nem tetszik a devizahitelek végtörlesztése

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Banknál negatívan ítélik meg a magyar kormánynak a devizahitelek egyösszegű, kedvezményes árfolyamon történő törlesztésére vonatkozó javaslatát.
Vágólapra másolva!

Ewald Nowotny, az osztrák jegybank elnöke szerint a frankfurti székhelyű Európai Központi Banknál (EKB) "abszolút negatívan" ítélik meg a magyar kormánynak a devizahitelek egyösszegű, kedvezményes árfolyamon történő törlesztésére vonatkozó javaslatát.

Nowotny, az EKB kormányzótanácsának tagja pénteken az APA osztrák hírügynökségnek azt mondta: munkacsoportot hoztak létre, amelynek feladata világossá tenni, hogy a magyar kormány által javasolt eljárásmód európai szinten nem elfogadható.

Nowotny közölte: Ausztriának meg kell akadályoznia, hogy más európai államok is az osztrák bankok kárára cselekedjenek, ahogy ezt Magyarország teszi. "Ez egy rendszerkockázati probléma, amelyben az EKB-nak állást kellene foglalnia" - mondta Nowotny.

Az országgyűlés hétfőn este elfogadta azt a kormánypárti javaslatot, amely átmeneti időre lehetővé teszi, hogy a devizahitelesek ingatlanfedezetes devizaalapú hitelüket rögzített árfolyamon végtörlesszék..