Az Európai Bizottság is megvizsgálja a magyar Munka törvénykönyvét

Göngyösoroszi, közmunka
Vágólapra másolva!
Megvizsgálja az Európai Bizottság, hogy a készülő Munka törvénykönyve megfelel-e az uniós jognak - jelentette be Andor László EU-biztos. A biztos a nagy magyar szakszervezetek vezetőivel találkozott, akik arról beszéltek neki, hogy a jelenleg ismert tervezet "súlyosan veszélyezteti a magyar munkavállalók elemi jogait".
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság (EB) megvizsgálja majd, hogy az új Munka törvénykönyvéről szóló törvénytervezet, és a majdan elfogadott törvény megfelel-e az európai uniós jognak - erről Andor László, a bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős tagja beszélt pénteken Budapesten, ahol találkozott a hat magyar szakszervezeti konföderáció vezetőivel.

A találkozóról szóló közös közlemény szerint a szakszervezeti vezetők beszámoltak Andornak az új Munka törvénykönyve tervezetével kapcsolatos kifogásaikról. Szerintük ugyanis, ha a jelenleg ismert formában fogadja el a javaslatot az országgyűlés, akkor az súlyosan veszélyezteti a magyar munkavállalók elemi jogait és szociális helyzetét, és ütközik az Európai Szociális Kartában foglalt normákkal és az európai országok demokratikus gyakorlatával.

Andor László erre - a közlemény szerint - azt mondta, az Európai Unió "a szociális párbeszéd elvére épül, és a bizottság a maga hatáskörében folyamatos párbeszédet folytat a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel, a szociális partnerek által kialakított közös megállapodásokat pedig elfogadja". A biztos szerint kívánatos, hogy a magyar kormány az európai gyakorlattal egyezően folytasson háromoldalú egyeztetést a szociális partnerekkel.

A Munka törvénykönyvének minisztériumi tervezetét a Nemzetgazdasági Minisztérium konzultációkat követően nyújtja be a kormánynak, amely várhatóan ősszel dönt a tervezetről, és ezután kerülhet az országgyűlés elé.

A találkozón Andor László és Bernadette Ségol, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára mellett a következő szakszervezetek vettek részt: Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), Liga Szakszervezetek, Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ), Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF).