Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szatmáry: Idén egykulcsos adórendszer van, a 2012-esről jövő héten dönt a kormány

Vágólapra másolva!
Csak az után lesznek nyilvánosak a vállalkozásoknak nyújtandó állami béremelési kompenzáció részletei, hogy a kormány egy hét múlva megtárgyalja a javaslatot. A minimálbér emelésének mértékét a gazdasági tárca a világgazdasági folyamatok figyelembevételével állapította meg - közölte szerdán Szatmáry Kristóf, a minisztérium államtitkára.
Vágólapra másolva!

Jövő szerdán kerül a kormány elé a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden bejelentett béremelési javaslatainak kompenzálására hivatott, a cégek terheit enyhítő kompenzációs rendszer, ezután lesznek nyilvánosak a koncepció részletei - mondta az [origo] kérdésére szerdán Szatmáry Kristóf, a tárca belgazdasági államtitkára.

Az NGM keddi közleménye szerint "a kormány tisztában van azzal, hogy a béremeléseket követően is lehetnek olyan munkavállalók, akik rövid távon nettó keresetcsökkenést szenvedhetnek el az adórendszer átalakítása miatt", ezért számukra létrehoz egy olyan célzott kompenzációs rendszert, amelyet a bruttó 202 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkezőkre kivetett "hozzájárulásból" tervez finanszírozni.

Arra a kérdésünkre, hogy ennek fényében hány kulcsos lesz az adórendszer, Szatmáry Kristóf annyit mondott: "Az idei költségvetésben egykulcsos adórendszer van, a jövő évit pedig a jövő héten tárgyalja a kormány."

Az államtitkár szerint a világgazdasági folyamatok változása miatt csak most vált egyértelművé, hogy az adórendszer korábban bejelentett változásai "milyen hatást gyakorolnak a fizetésekre", hiszen most látszik, hogy mekkora mértékben nőhet jövőre az európai és a magyar gazdaság. "A 92 ezer forintos minimálbér a legfrissebb világgazdasági folyamatok figyelembevételével lett megállapítva" - mondta Szatmáry Kristóf.

Arra a kérdésre, hogy belgazdasági államtitkárként nem tart-e attól, hogy a költségvetésben nem lesz elegendő forrás a vállalkozások kellő mértékű kompenzációjára, a politikus ezt válaszolta: "Nem változott az elv, amely szerint senki sem járhat rosszul", így a cégek sem.

Az NGM kedden közölte, hogy a 2012. évi minimálbér 92 ezer, illetve a garantált bérminimum 108 ezer forintra való emelését javasolja a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak (NGTT), a versenyszférára pedig 5 százalékos béremelési ajánlást tesz. Erre azért van szükség, mert az adójóváírás jövő évi kivezetése miatt az alacsony jövedelműek keresete jelentősen csökkenne.

Mivel a béremelések várhatóan sok cégnek kigazdálkodhatatlan költségnövekedést jelentenének, az NGM azt ígérte, hogy "az állam ki fogja venni a részét a munkáltatók megnövekedett terheiből", oly módon, hogy a béremelési ajánlás feletti béremelés "egy részét" a munkáltatónak részben visszatéríti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről