Törvénnyel védené az INA-t a Mol-tól a horvát kormány

Vágólapra másolva!
Jadranka Kosor horvát miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy olyan törvényt készítenek elő, amely korlátozná az INA olajvállalat külföldi tulajdonhányadát. A zágrábi magyar nagykövet szerint ez ellentétes lenne az Európai Unió elveivel és előírásaival.
Vágólapra másolva!

Ellentétes lenne az Európai Unió elveivel és jogszabályaival, ha a horvát törvényhozás korlátozná, hogy az INA olajvállalatban maximum hány százalékos lehet a külföldi tulajdon - nyilatkozva egy horvát napilapnak Magyarország zágrábi nagykövete, Iván Gábor. Jadranka Kosor horvát miniszterelnök pénteken késő este Sibenikben azt nyilatkozta, hogy "már aznap hozzáfogtak a törvénymódosítás folyamatához, a héten dönt róla a kormány, majd elfogadásra a horvát szábor elé terjesztik".

Iván Gábor Vecernji List zágrábi újság hétfői internetes oldalán kifejtette, Zágráb a vonatkozó törvény olyan módosítására készül, amelynek értelmében Horvátországon kívül az INA-ban senkinek sem lehetne 49 százaléknál nagyobb tulajdonosi részesedése.

"Egy olyan törvény, amely korlátozná a tulajdonosi hányadot az INA-ban, szemben áll az EU belső piacának alapelvével, ez pedig nem más, mint a tőke szabad áramlásának biztosítása" - olvasható a Vecernji List internetes oldalán.

"Az elvekről van szó, nem az INA-ról" - hangsúlyozta nyilatkozatában a nagykövet, majd hozzátette: "Egy kormány, legyen szó bármelyik kormányról és parlamentről is, nem hozhat olyan törvényt, amely a kormány javára megkülönbözteti a piaci szereplőket. Ilyen törvény egyetlen uniós tagállamban sincs" - fogalmazott a magyar nagykövet.

Arra a felvetésre, hogy Jadranka Kosor horvát miniszterelnök azért készül a törvény megváltoztatására, mert az INA-val kapcsolatosan alapos a megvesztegetés gyanúja, Iván Gábor a következőket mondta: "Ez nem változtat a lényegen... Négy évvel ezelőtt Magyarország, hogy megakadályozza az OMV-t a Mol megvásárlásában, törvényt hozott a stratégiai jelentőségű cégek védelméről. Ez az úgynevezett lex Mol heves bírálatokat váltott ki. Három-négy hónappal később vissza kellett vonnunk, mert világossá vált, hogy abban a formában nem tarthatjuk meg, így hatályon kívül helyeztük."

"A lex Mol jó példa arra, mi történik, ha valamely nemzeti törvény nincs összhangban az EU elveivel és törvényeivel" - hangsúlyozta a nagykövet.