Standard & Poor's: Visszaeshet a magyar gazdaság a végtörlesztések miatt

Vágólapra másolva!
A jövő évi gazdasági növekedésre, az államháztartási hiányra és a bankok hitelezésére is negatív hatással lehetnek a magyar kormány hétfőn bejelentett adósmentő lépései - állítja a Standard and Poor's hitelminősítő.
Vágólapra másolva!

A devizahitelek korai visszafizetése miatt az eddigieknél negatívabb kilátások jellemezhetik a hitelezést, és gyengülhet a gazdasági növekedés is - írja a Bloomberg hírügynökség a Standard and Poor's hitelminősítő keddi nyilatkozatát idézve. A hitelminősítő, amely a legalacsonyabb, befektetésre ajánlott kategóriában tartja Magyarországot, "aggódik" Orbán Viktor miniszterelnök gazdaságpolitikája miatt - közölte Frank Gill, a Standard and Poor's európai szuverénadósság-kockázati besorolásokért felelős igazgatója.

A kormány hétfőn bejelentett, a devizahiteleseket segítő lépései, köztük a hitelek rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztése gondot okozhatnak a bankok hitelezésében, a gazdasági növekedésben és az államháztartási hiányban - mondta Gill egy keddi telefonos interjúban. Az igazgató szerint a magyar kormány korábbi, két százalékos terveivel ellentétben mindössze 1,4 százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani 2012-ben.

A végtörlesztésről szóló kormánypárti javaslat 180 forintos frankárfolyamon és 250 forintos euróárfolyamon tenné lehetővé a devizahitelek végtörlesztését. Az ehhez igénybe vehető forinthitelek nyújtását várhatóan nem teszik kötelezővé a bankoknak, Orbán Viktor legalábbis hétfőn úgy fogalmazott, megkéri képviselőtársait, hogy erről ne nyújtsanak be javaslatot. Önmagában azonban már a végtörlesztést kedvező árfolyamon lehetővé tévő javaslat is jelentős, mert - ha törvénybe iktatják - azt jelenti, hogy az állam felülírja a bankok és a hitelesek között kötött korábbi magánjogi szerződést.

Az Orbán Viktor által bejelentett elképzelések éles visszhangot váltottak ki a külföldi sajtóban. Erről szóló részletes írásunkat itt találja.