Szerdán véglegesíti a költségvetést a kormány

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök kedden a kormányzó frakciókat tájékoztatta a büdzsé tervéről. Az ülés után a kormányfő szóvivője kijelentette: a költségvetés hiányát jóval 3 százalék alatt fogják tartani, és 2012-ben tovább csökkentik az államadósságot. Az eva és az ekho esetleges megszüntetésére irányuló újságírói kérdésre azt felelte: ilyen döntésről nem tud. 
Vágólapra másolva!

Szerdán véglegesíti a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét. Ahogy a kormányfő szóvivője kedden fogalmazott, a büdzsé célja az arányos adórendszer kiteljesítése, az adóelkerülési lehetőségek bezárása, a nyugdíj-, valamint az egészségügyi kassza "lábra állítása" és az, hogy a jelenleg jövedelempótló támogatásban részesülő 595 ezer emberből legalább 200 ezret a Start munkaprogramon keresztül visszavezessenek a munka világába. Miközben Szijjártó Péter mindezt ismertette, a kormányfő éppen a költségvetés tervéről tájékoztatta a Fidesz- és a KDNP-frakciót.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva elmondta: az adórendszert várhatóan úgy egyszerűsítik, hogy jövőre az adójóváírások és a félszuperbruttó intézményét kivezetik 202 ezer forintos havi fizetésig. Az e fölötti bértartománynál a félszuperbruttó rendszerét két lépésben vezetik ki. Hozzátette: ezzel forrás marad a rendszerben, amit arra használnak, hogy kompenzálják azokat, akik kevesebbet keresnek, mint 202 ezer forint. A cégek kompenzációjára a nemzetgazdasági tárca vezetője tesz majd javaslatot, zajlik a konzultáció a munkaadók szervezeteivel. Várhatóan a béremelés egy bizonyos mértéke fölött az állam kész lesz átvállalni a terhek egy részét - jelezte Szijjártó, hozzátéve: erről pontos javaslat még nincsen. A költségvetési törvényjavaslatból származó újabb adóemelésekkel nem számolnak - fűzte hozzá egy másik kérdésre válaszul.

A nyugdíjkassza "lábra állításának" célkitűzéséről a szóvivő azt mondta: már korábban világossá tették, hogy a nyugdíjrendszert stabilizálják, a nyugdíjkasszából csak nyugdíjat fizetnek, és nyugdíjat csak a nyugdíjkasszából fizetnek. A nyugdíjak értékét megőrzi a kormány - szögezte le, hozzátéve: ennek figyelembevételével történik a nyugdíjkassza talpra állítása. Az ötödik költségvetési célról, az egészségügyi kassza "lábra állításáról" azt mondta: fel fogják számolni azt az óriási káoszt, rendetlenséget, átláthatatlanságot és korrupciót, ami a kassza működését jellemezte. Ez nem megy egy lépésben, mert akkora a rendetlenség - fogalmazott, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy ez semmilyen módon nem pénzelvonásáról, hanem a pazarlás megszüntetéséről szól.

A szóvivő kijelentette: a költségvetés hiányát jóval 3 százalék alatt fogják tartani, és 2012-ben tovább csökkentik az államadósságot. Arra a felvetésre, hogy a kormány esetleg háromfajta költségvetési tervezetet készít 260, 280, illetve 300 forintos euróárfolyammal kalkulálva, Szijjártó Péter azt mondta: a pénteken benyújtandó költségvetési törvény "a költségvetési törvény". Az eva és az ekho esetleges megszüntetéséről pedig azt mondta: ilyen döntésről nem tud.