"Nem jön ki a matek Görögországnak" - emiatt zuhannak a tőzsdék és forint

Euro, Euró, svájci frank, forint, deviza, valuta, árfolyam, gazdasági válság, krízis,
Vágólapra másolva!
A befektetők egyre biztosabbak abban, hogy Görögország csődbe megy. Az uniós segély folyosítása is bizonytalan, de az októberi 8 milliárd eurós részlet sem jelenti a fizetőképesség tartós visszaszerzését. A felismerés alaposan elbánt a piacokkal hétfőn, Magyarország nem járt külön utat, együtt zuhant a nyugat-európai és amerikai piacokkal.
Vágólapra másolva!

Zuhannak az európai és amerikai tőzsdeindexek az egyre valószínűbb görög államcsőd miatt, mivel a felmerült, hogy az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elhalasztja a görög segély következő részletének kifizetését, ami nélkül Görögország nagy valószínűség nélkül fizetésképtelenné válna.

Magyar idő szerint késő délután tárgyal az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF tárgyalódelegációja a görög kormány képviselőivel a Wall Street Journal szerint. A megbeszélést megelőzően a görög pénzügyminiszter bejelentette, hogy állami vállalatok bezárásával és további kiadáscsökkentéssel készül elfogadni a 2012-es költségvetést, hogy képes legyen teljesíteni az uniós segély feltételeit, de egyelőre kétséges, a görög kormány terve elég lesz-e a hitelező intézmények meggyőzésére.

Csúcson a görög kockázat

A csomag következő részlete, a 8 milliárd eurós segítség nélkül Görögország október közepén csődbe jutna a Wall Street Journal szerint. A csőd közelségét jól jelzi a fizetésképtelenség esetére köthető biztosítások felárának emelkedése (az úgynevezett cds-mutató). A biztonságos német kötvények esetén 80-90 pont között ingadozott a cds az elmúlt napokban, a magyar kötvényeknél 450 pont körül mozgott hétfőn, Görögország esetében azonban 3500 pontnál volt hétfőn, de az előző héten már messze 5000 pont fölött is járt.

A görög csőd közelkerülése mélyrepülésbe küldte a piacokat. Az amerikai vezető tőzsdeindexek 2 százaléknál is nagyobb eséssel nyitottak hétfőn, amely megfelel az európai piacok trendjének: a nyugat-európai nagyobb tőzsdék 2-3 százalékos mínuszban voltak délután. A Budapesti Értéktőzsde a nyitásnál 1,7 százalékos gyengülésben volt, majd egy lejtmenettel 2,8 százalékos mínuszba került.

Mélyben forint

Az esés a devizapiacot sem kerülte el, az euró 1,37 dollárról 1,36 dollárra gyengült, a forint ezt követve gyengült hétfőn. Az euró 291 forint fölött is járt a reggeli 287 forint körüli szintről, a dollár 210 forintról 214 forint fölé került, a svájci frank reggel 238 forint alatt volt, délután négy órára már 241 forint fölé került.

Taracky Andrej, a Buda Cash brókerház vezető devizakereskedője szerint "általános a rossz hangulat", egyértelműen a görög események mozgatják az árfolyamokat, ezt jelzi az összes fontos piac esése. A fő gondot szerinte az jelenti, hogy "matematikailag nem jön ki, hogyan menekülne meg Görögország" - ezzel azt jelezte a görög ördögi kört a szakértő, hogy a görög költségvetés helyreállítása a gazdasági visszaesést fokozza, ami az adóbevételek elmaradásával a büdzsét lehetetleníti el. Taracky Andrej szerint átmenetileg megnyugtathatja a piacot, ha az Unió és az IMF kifizeti a következő 8 milliárd eurót, de ezzel is csak időt vásárolna magának az EU.