Újabb 3 százalékot esett az OTP-részvények árfolyama

Vágólapra másolva!
Hatalmas zuhanás és reménykeltő emelkedés is volt az európai piacokon, végül azonban gyengüléssel zártak a tőzsdék. Az OTP papírjai újabb 3 százalékot estek.
Vágólapra másolva!

Eséssel indítottak az európai tőzsdék pénteken, majd lassú emelkedésbe kezdtek. Délután, egy rövid időre úgy tűnt, hogy az indexek a zuhanás után akár pozitív tartományban is zárhatnak, végül azonban ismét mínuszba fordultak.

Az eurózóna válsága uralta a piaci híreket. Az Európai Központi Bank (EKB) irányadó kamatlábának hosszú távon való alacsony szinten tartása kockázatokkal jár - mondta Jürgen Stark, az EKB igazgatótanácsának tagja egy, a Handelsblatt német üzleti napilap pénteki számában megjelent interjúban. A spanyol kormány közben pénteken további 5 milliárd euró összegű megtakarítási csomagot hirdetett ki, az Európai Bizottság pedig bejelentette, hogy foglalkozik a közös eurókötvény lehetőségével, amelytől a befektetők az adósságválság megoldását várják.

Kedvezőtlen hírt jelentett ezek mellett a bankválságtól tartó piac számára, hogy több ezer fős leépítésről döntött a Bank of America nagybank, amit a bankszektor sérülékenységére utaló jelnek tekintettek. A bankrészvények a csütörtöki mozgáshoz hasonlóan rosszul szerepeltek, az UniCredit 5,3, a Lloyds 7,8, a Royal Bank of Scotland 5,1 százalékos mínuszban volt délelőtt.

Az OTP árfolyama ennek megfelelően a kereskedés elején 3720 forintig gyengült, majd a piac irányváltásával 3900 forint fölé drágult, de a zárásra ismét olcsóbb lett, 3860 forinton, 3,02 százalékos eséssel zárta a napot. A bank papírjainak árfolyama augusztus elején még 5400 forint körül járt. A Budapesti Értéktőzsde a nyugati trendet követve nagy eséssel kezdett, majd 18 000 pont közelébe emelkedett, de zárásra újabb veszteségek érték, így végül 1,78 százalékos mínusszal zárt.

A BUX augusztus eleje óta 18 százalékkal gyengült, és bár az esés jelentősnek számít, 2008 őszét idézi, az akkori nagy zuhanástól még messze van. Három éve, a 2008. október 6. és 17. közötti két hétben 32,2 százalékkal gyengült a BUX, 19 ezer pontról 13 ezer pont alá zuhant.

A német DAX közel ötszázalékos esést mutatott délelőtt, a kereskedési nap utolsó szakaszára azonban már megközelítette a csütörtöki záróértékét, vagyis nagy menetelésben ledolgozta hátrányát. Fél öttől a hatórai zárásig azonban ismét esni kezdett, így 2,2 százalékos veszteséggel zárta a napot. A londoni FTSE-100 hasonló utat járt be, sőt egy időre pozitív tartományba is került.