Több mint 30 millió forintot titkolt el az adóhatóság elől egy budapesti étterem

Vágólapra másolva!
Többszöri büntetés után sem adott nyugtát egy budapesti étterem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal próbavásárlást végző munkatársainak, ezért a NAV vizsgálatot indított az éttermet üzemeltető vállalkozás ellen. A vizsgálat szerint 33 millió forint forintnyi bevételt titkolt el a cég.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két évben összesen 33 millió forint bevételt titkolt el, és vont ki az adózás alól egy budapesti éttermet üzemeltető vállalkozás, az adócsalásra a közelmúltban derített fényt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal - közölte szerdán a NAV.

A közlemény szerint az ellenőrök az elmúlt időszakban többször is próbavásárlást végeztek az étteremben, és hol szabályos pénztárgépi nyugtát, hol pedig csak számítógéppel előállított pincérblokkot kaptak, amiért többször is megbüntették az éttermet.

Mivel a büntetések után sem változtatott nyugtaadási szokásain a hely, az adóhatóság emberei arra következtettek, hogy az adózó által eltitkolni kívánt bevétel jelentősen meghaladja a bírság együttes összegét. A NAV ezért "összehangolt akcióban" tért vissza a vállalkozás telephelyére, ahol vizsgálat alá vonták a pénztárgép adómemóriájának és a helyszínen talált szerverek, köztük egy hordozható merevlemez adattartalmát is.

A vizsgálat során az ellenőrök két évre visszamenőlegesen részletes bevételi, illetve az alkalmazottak munkaidejére vonatkozó adatokat találtak, amelyekből kiderült, hogy a társaság a minimálbéren, részmunkaidőre bejelentett pincéreket a bejelentett munkaidőt jelentősen meghaladóan fogalakoztatta, továbbá az általa bevallott, illetve a tényleges bevétele között 33 millió forint eltérés mutatkozik. Az adatok alapján az adóhatóság azonnali és több évet átfogó vizsgálatot rendelt el az éttermet üzemeltető vállalkozásnál.