Nagy volt a pesti tőzsde lendülete, hatszázalékos pluszban zárt az OTP és a Mol

Vágólapra másolva!
A budapesti tőzsdén a Mol és az OTP vitte a prímet az emelkedésben. A világ pénzpiacain a megnyugvás jelei mutatkoztak annak ellenére is, hogy a világgazdaságból vegyes hírek érkeztek, és vezető európai tisztviselők most is nyugtatták a piacokat.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető indexe a BUX ott folytatta, ahol múlt pénteken abbahagyta, sőt még rá is tett egy lapáttal. A múlt hét utolsó kereskedési napján 1,6 százalékkal emelkedett a BÉT részvényindexe, e hét első napján azonban ennél is nagyobb mértékben, 4,5 százalékkal nőtt az értéke. A nagyobb papírok mindegyike emelkedett, leginkább a Mol és az OTP, 6,7, illetve 6 százalékot szedett magára az olaj- és a bankpapír.

Nem magyar sajátosság volt a hétfői emelkedés (ahogyan a múlt hét pénteki sem), Nyugat-Európában és a kezdéstől eltelt három órában az Egyesült Államokban is optimista hangulat uralkodott a tőzsdéken. Igaz, a nagyobb nyugat-európai tőzsdéken, így Londonban, Frankfurtban, Párizsban szerényebb mértékben, 0,4-0,65 százalékkal tudtak emelkedni a részvényindexek.

A forint is kihasználta a jó hangulatot. Múlt héten még 273 forintnál is járt a svájci frank árfolyama, péntek délután pedig még 257-ről indulva 248 forintig esett a kurzus, ma azonban már 240 forint alatt kereskedtek a bankközi piacon a frankkal. Az euró árfolyama 270 forint alá szorult.

Jó japán GDP-adat

A világ pénzpiacain mutatkozó megnyugvás úgy következett be, hogy a hétfőn megjelent makrogazdasági, illetve állampapír-piaci hírek vegyesre sikeredtek. A vártnál kisebb mértékben esett vissza a japán GDP a második negyedévben, az ország gazdasága a jósolt 2,6 százalék helyett csupán 1,3 százalékkal zsugorodott, és az MTI által idézett elemzői várakozások szerint a következő negyedévben már nő a gazdasági teljesítmény, gyors lesz a kilábalás. A briteknél azonban idei mélypontjára esett az üzleti bizalom. Az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed legfrissebb adatai szerint a feldolgozóipari termelés visszaeshet, ezt jelezte előre egy ma megjelent felmérés.

A politikusok, folytatva az elmúlt hét gyakorlatát, nyugtatni igyekeztek a befektetőket. Olaszországnak, Spanyolországnak és Franciaországnak nem lesz szüksége az európai mentőmechanizmusok támogatására, mivel megteszik a megfelelő lépéseket a piac bizalmának helyreállítása érdekében - mondta Olli Rehn gazdasági és pénzügyekért felelős európai biztos a Bild német napilap hétfői számában megjelent interjúban. Úgy fogalmazott: "Maguk hozzák meg azokat az intézkedéseket, amelyekkel konszolidálják költségvetésüket és ösztönzik gazdaságuk növekedését".

Nyugtató nyilatkozat a biztostól

A biztos kiemelte, hogy az euróövezeti mutatók "stabilak," és az elmúlt időben tapasztalt piaci turbulencia nem magyarázható ezekkel. "A piacra gyakran jellemző a csordaszellem és a tömegpánik" - vélekedett a politikus. Ugyanakkor elmondta, hogy "valamennyi szinten cselekedni kell a piac bizalmának visszanyeréséhez". Kifejtette: a veszélyeztetett államoknak szigorú megtakarításba kell fogniuk, és az intervenció, így az Európai Központi Bank (EKB) közbelépése is szükségessé vált.

Az EKB kormányzótanácsának egyik tagja, Yves Mersch úgy nyilatkozott, hogy gazdasági öngyilkossággal érne fel, ha bármely tagállam elhagyná az euró, a közös valuta térségét, mivel azzal a "valószínűtlenül nagy" feladattal szembesülne, hogy létre kell hoznia saját fizetőeszközét, és meg kell szereznie a tőkepiacok bizalmát. A közgazdász szerint az EKB nem hagyhatja, hogy egyetlen egy euróövezeti ország is államcsődöt jelentsen be, mivel ez rontaná az Európai Unió egészének hírnevét, és felhívta a figyelmet arra, hogy az euróövezeti adósságállomány önmagában kevésbé veszélyes, mint az Egyesült Államoké vagy Japáné. Mersch szerint a rövid távú piaci zavarok ellenére azok, akik hosszabb távú befektetésként tekintenek az euróövezetre, "gazdag" hozamot érhetnek el, mivel az európai integrációs folyamat tovább folytatódik, és az euróövezeti államok végrehajtják reformprogramjaikat.

A múlt héten 22 milliárd euróért vásárolt néhány európai ország állampapírjaiból az Európai Központi Bank, hogy a piaci pánikot csillapítsa, derült ki az EKB közleményéből. Ebből a pénzből nemcsak olasz és spanyol, de ír és görög kötvények vásárlására is jutott. Több elemző szerint százmilliárd euróig meg sem áll az EKB az állampapírvételekkel.