Nagyobb esés után kezd magához térni a pesti tőzsde

OTP bank, bankfiók
Vágólapra másolva!
A rossz nemzetközi befektetői hangulat miatt keddi nyitás után nagyot esett a pesti tőzsde indexe, de egy órával később már sikerült ledolgoznia a hátrányának egy részét.
Vágólapra másolva!

Kedden délelőtt, tíz óra után pár perccel a pesti tőzsde indexe, a BUX 0,7 százalékos mínuszban volt. A vezető részvények közül ekkor az OTP árfolyama 1,7 százalékos veszteséget mutatott, a Mol 0,6, a Magyar Telekom 0,4, a Richter pedig 0,5 százalékos mínuszban volt.

"A nap elején pánikszerű eladások voltak a magyar piacon, az OTP járt a legrosszabbul, 2,5 százalékos mínuszban kezdett. Később enyhült a feszültség, a BUX és az OTP is elkezdett feljebb lépkedni és a többi európai tőzsdén is javult a helyzet" - számolt be a pesti tőzsde keddi kereskedésének első egy órájáról Kuti Ákos, az Equlior brókercég vezető részvényelemzője.

A szakember hozzátette, a pesszimizmus elsősorban a devizapiacon látszódik, ahol óriási a volatilitás, vagyis hatalmas mozgások vannak az árfolyamokban. "A részvénypiacon még nincs erről szó, és úgy tűnik, hogy javulhat a helyzet. Az amerikai szenátus - magyar idő szerint este hatkor esedékes - szavazása az adósságplafonról javíthat a befektetői hangulaton, ha a politikusok elfogadják a javaslatot" - mondta Kuti Ákos, és hozzátette, hogy a döntés rövid lélegzethez juttathatja a piacokat, de ez csak rövid távú megoldást jelent, hosszabb időtávon nem oldja meg az adósságválságot. (Az európai és az amerikai adósságválságról itt olvashat részletesen.)

A legfontosabb európai tőzsdeindexek az elemzői várakozásoknak megfelelően csökkenéssel kezdték a keddi kereskedést, mert a befektetők attól tartanak, hogy a hitelminősítők kevésnek tartják az amerikai deficitcsökkentést, és ezért leminősítik az amerikai kormányzati adósságot.