BDO: Nem váltható pénzre a szabadság az Munka törvénykönyve új tervezete szerint sem

Vágólapra másolva!
Öt területet említett a BDO Magyarország tanácsadó cég, amelyet eddig sem szabályozott megfelelően a Munka törvénykönyve, és az új koncepcióból is kimaradt. Ezek közé tartozik a munkaidő vezetésének kérdése vagy a prémiumfizetés szabályozása is.
Vágólapra másolva!

Számtalan oldalról kritizálták már a Munka törvénykönyvének új koncepcióját, de nem foglalkoztak olyan területekkel, amelyeket az új tervezet sem említ, pedig régi hiányosságnak számítanak - állította a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó iroda.

A tanácsadó öt olyan területet említett közleményében, amelyet szerintük pótolnia kellene az új Munka törvénykönyvének, hogy a munkaügyi szabályozás egészét lefedje. Az öt terület a munkaidő-nyilvántartás, a szabadságmegváltás, a jutalmazás, a munkabérelőleg és az előszerződés.

A BDO szerint a munkaügyi bírságok egyik leggyakoribb oka a munkaidő-nyilvántartás hiányossága, ebben azonban a Munka törvénykönyve sem segíti a munkaadókat, mivel nem szabályozza pontosan, hogyan kell vezetni a munkaidőt.

Problémának tartja a BDO, hogy "a szabadságot alapvetően természetben kell kiadni, azonban célszerű volna lehetővé tenni, hogy azokban az esetekben, amikor a munkavállalók ki nem adott szabadsága az évek során egy deklarált irányszámot meghalad, valamelyik érintett fél kezdeményezhesse a szabadság megváltását anélkül, hogy azt jogszabály büntetné. Jelenleg a szabadságot megváltani csak a munkaviszony megszűnésekor lehet, a felhalmozódott szabadságokkal pedig a foglalkoztatók a legjobb szándékuk ellenére sem mindig tudnak mit kezdeni."

Gyakori juttatási forma a prémium, jutalom vagy bónusz, de ezek fogalmát és alkalmazási szabályait nem tartalmazza a munkaügyi szabályozás. Szintén hiányosság a munkabérelőleg szabályozása, ezt jelenleg inkább a kollektív szerződésben rögzítik. Az alkalmazása azonban sok helyen kizárólag a munkáltató belátásától függ. Az ötödik említett hiányosság az előszerződés, amely nem ismeretlen a hazai munkajogban a BDO szerint, munkajogi érvényesítését azonban meg kellene teremteni az új törvény keretein belül.