Berlusconi parlamenti beszédekkel próbálja nyugtatni a piacokat

Vágólapra másolva!
Az olasz kormány gazdasági csomagjáról beszél szerda délután a római parlament két házában Silvio Berlusconi miniszterelnök, aki így igyekszik visszaszerezni a piacok bizalmát. A milánói tőzsde folyamatos zuhanása miatt aggodalmát fejezte ki, azonnali és konkrét intézkedéseket sürgetett az olasz államfő is.
Vágólapra másolva!

Két héttel a hetvenmilliárd eurós gazdasági megszorító csomag bevezetése után Silvio Berlusconi ismét a római parlamentben igyekszik megnyugtatni a pénzpiacokat. Berlusconi a római parlament mindkét házában, külön-külön elmondott beszédét élőben közvetíti az olasz közszolgálati televízió.

A milánói tőzsde kedden is a legrosszabbul szerepelt az európai piacok között, Giorgio Napolitano államfő aggodalmát fejezte ki az olasz gazdaság helyzete miatt, azonnali és konkrét lépéseket sürgetett a kormány és az ellenzék összefogásával. A politikai egység már a megszorító csomag július 15-ei megszavazásakor érvényesült, de mint azóta kiderült, ez sem volt elegendő az olasz gazdaságba vetett bizalom helyreállításához.

Korábban a kormány úgy döntött, hogy az eredetileg fokozatosan és többnyire 2013-tól tervezett intézkedéseket már az idei évtől bevezeti a százhúsz százalék feletti államadósság visszaszorítása érdekében. Júliusban hatályba lépett a közegészségügyi ellátás díjainak emelése, szeptembertől az évi kilencvenezer euró feletti nyugdíjakat adóztatják meg, 2011-13 között 270 millió eurós takarékossági programmal csökkentik a parlamenti kiadásokat.

A köztársasági elnöki palota is bejelentette, hogy továbbra sem emeli meg a 2008 óta befagyasztott fizetéseket, amivel az elnök és munkatársai összesen 15 millió eurót tudnak másfél év alatt visszaszolgáltatni az államkasszának. Napolitano kedden az Európai Központi Bank élére készülő Mario Draghi olasz jegybank elnökkel egyeztetett, egy héten belül másodszor.

A nyolcszázalékos munkanélküliség nem emelkedett ugyan, de a szakszervezetek adatai szerint szeptembertől ismét több mint hetvenezer munkahely forog veszélyben. Bár a kormányon levő Szabadság Pártja képviselőházi frakcióvezetője, Fabrizio Cicchitto elképzelhetetlennek nevezte Berlusconi távozását, az Affaritaliani.it politikai honlap máris új szakértői kormányt vázolt Mario Monti közgazdász, volt európai biztos vezetésével. A pénzügyi tárca élén Luca Cordero di Montezemolóval, a Ferrari elnökével.

Hírügynökségi értesülések szerint Berlusconi a kormány, a gazdaság és az olasz bankrendszer stabilitásáról fog beszélni, hangsúlyozva, hogy a kormányválság csak a spekulációnak és a pánikkeltésnek kedvezne. Beszédének másnapján, csütörtökön a szociális partnerek egyeztetnek délelőtt a kormány, délután az ellenzék képviselőivel. Az ellenzék és a kormánypárti Északi Liga szerint a piac biztató jelzésként értékelte volna, ha a római parlament nem megy szabadságra, de - akármit jelent is be szerdán a miniszterelnök - csütörtöktől szeptember 12-ig a római felső- és alsóház vakáción lesz.

Mindeközben Giulio Tremonti olasz pénzügyminiszter és Jean-Claude Juncker, az euróövezet vezetője rendkívüli megbeszélést tartott szerdán Luxembourgban az Olaszországot és Spanyolországot fenyegető adósságválságról. Az euróövezet 17 országa által alig két héttel korábban meghozott intézkedések ellenére Olaszország és Spanyolország hitelköltségei az egekbe emelkedtek. Ez egy görög típusú válsággal fenyegeti az eurózóna harmadik és negyedik legnagyobb gazdaságát.

Az Európai Bizottság brüsszeli sajtótájékoztatóján egy szóvivő ismételten hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs szó egy - a göröghöz, portugálhoz vagy írhez hasonló - olasz mentőcsomagról. Herman Van Rompuy, az EU Tanácsának elnöke és a július 21-ei második görög mentőcsomag "atyja" kedden megrökönyödésének adott hangot az olasz és spanyol államkötvények, illetve részvények lejtmenetét látva. Rompuy furcsállta a piacok borús reakcióját, hiszen szerinte minden makrogazdasági alapvetés az ellenkező irányba mutat.

"A számos próbálkozás ellenére az európai kormányok még mindig nem tettek eléggé kedvére a kételkedő kötvénypiacnak, és úgy tűnik, hogy az adósságválságnak még koránt sincs vége" - vélte Juliet Tennant, a dublini Goodbody Stockbrokers közgazdásza. Hasonlóan látja a helyzetet Pierpaolo Benigno olasz közgazdászprofesszor is, aki szerint minden eshetőségre, köztük a legdrámaibbra is, fel kell készülni.