Az ázsiai részvénypiacokon is folytatódott a zuhanás

csúcsot döntött a sváci frank árfolyama
Vágólapra másolva!
Egyelőre senki nem látja az euróövezeti adósságválság végét, a befektetők továbbra is gőzerővel szabadulnak meg kockázatos eszközeiktől, és a kockázatmentesnek vélt termékekbe menekülnek: erősödik a dollár és a svájci frank. Csütörtökön óriásit zuhant az amerikai tőzsde, majd magyar idő szerint péntek hajnalban az ázsiai piacokon is szabadultak a részvényektől a piaci szereplők.
Vágólapra másolva!

Pénteken reggel a legfontosabb ázsiai részvénypiacokon komoly esést mutattak az indexek. A tokiói tőzsde irányadó mutatója, a Nikkei magyar idő szerint fél hét előtt 3,6 százalékos mínuszban volt, a hongkongi index közel 5, a sanghaji index pedig 2 százalékos veszteségnél tartott. A Bloomberg szerint az ázsiai régióban jegyzett részvények mozgását tükröző MSCI Asia Pacific Index legutóbb 2008 októberében - Lehman Brothers amerikai befektetési bank bukása után elmélyülő válságban - esett olyan mértékben, mint most pénteken.

A ázsiai piacokon az után kezdődött meg a zuhanás, hogy New Yorkban hatalmasat estek a tőzsdeindexe, a vezető amerikai részvények teljesítményét mutató Dow Jones Insustrial Average csütörtökön 513 ponttal, 4,3 százalékkal került lejjebb. Ilyen mértékű zuhanásra legutóbb három éve, vagyis a válság legrosszabb időszakában volt példa. Az eladási hullámot elsősorban az amerikai gazdaság gyenge növekedési kilátásai miatt felerősödött borúlátás és az euróövezeti adósságválság váltotta ki.

Az amerikai tőzsdén jelentősen gyengültek csütörtökön a banki részvények, például a Bank of America négyszázalékos eséssel 52 heti mélypontra zuhant, de több mint háromszázalékos mínuszban állt a Citigroup is. Az ágazatok alapján a legnagyobb vesztesek az energiaipari és a nyersanyagtermelő cégek voltak. Mindkét szektor S&P indexe négy százalékot meghaladó veszteségen állt csütörtökön este. Harminc vezető iparvállalat Dow Jones indexe 4,31 százalékkal zuhant, amely a legnagyobb esés 2008 októbere óta - írja a BBC brit csatorna online oldala. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 136,68 ponttal, 5,08 százalékkal esett.

Az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet csütörtökön közölte, hogy korlátlan likviditást biztosít a bankoknak a következő hat hónapban a pénzpiaci feszültségek enyhítése érdekében, de egyúttal jelezte, a növekedés a vártnál lassabb lehet. A jegybankelnök beszéde után elromlott a hangulat a piacokon, az euró gyengült, a frank erősödött, ez pedig azt jelzi, hogy nem sikerült megnyugtatni az eurózóna adósságválságának kiterjedésétől félő befektetőket. A svájci frank árfolyama a reggeli 245 forint után estére a 253 forintot is elérte. A Marketwatch amerikai online üzleti újság és a Reuters hírügynökség elemzőkre hivatkozva azt írta, bár a piacon sokan számítottak arra, hogy az EKB spanyol és olasz államkötvények vásárlását jelenti be, de erre nem került sor. A befektetők továbbra is az eurózóna adósságválságának súlyosbodásától tartanak, és a biztonságosnak tartott eszközökbe menekülnek, ami a frank és az arany árfolyamának emelkedésével jár.

Az eurózóna pénzügyi stabilitását biztosító, úgynevezett Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) reformjára, hitelkeretének növelésére szólította fel az euróövezet tizenhét tagállamát csütörtökön José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben. Barroso szerint a lépésre azért van szükség, hogy az alapnak legyen elegendő pénze az adósságválság továbbterjedésének megakadályozására. Elsősorban azt kellene elérnie az eurózóna döntéshozóinak, hogy a krízis ne terjedjen át Olaszországra vagy Spanyolországra, ha ez a két ország is a görögök sorsára jut, a gazdasági erejük miatt az még jobban megrengetheti az eurózóna stabilitását.