Opten: Gazdasági hadiállapotot jelez a felszámolások száma

Vágólapra másolva!
A júniusi csúcs után nem növekedett tovább a felszámolási eljárások száma, de az eljárások júliusi száma így is sokkal magasabb, mint egy éve volt. Az Opten Informatikai Kft. szerint továbbra is hadiállapot van a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Júliusban 1993 vállalkozás ellen indítottak felszámolási eljárást, ami 16,5 százalékos növekedés egy év alatt - közölte az Opten Informatikai Kft. pénteken. A júliusi minden idők második legmagasabb száma, csak az előző havi 2122 új felszámolási eljárás volt több ennél. Egy évvel korábban 1711 cég ellen indult felszámolási eljárás, ami a harmadik legmagasabb szám volt. Az Opten adatai alapján január-júliusban összesen 11 507 cég vált fizetésképtelenné, 9,7 százalékkal több, mint 2010 azonos időszakában.

Júliusban 1763 vállalkozásnál zárták be a céget maguk a tulajdonosok, ez 334-gyel több, mint tavaly júliusban, de 11,2 százalékkal elmarad az előző havitól. Az idén eddig összesen 13694 végelszámolási eljárást indítottak, ami 58,1 százalékkal haladja meg a tavaly január-júliusi számot, és már most több, mint amennyit 2010 egészében regisztrált az Opten, amelynek közleménye szerint továbbra is "hadiállapot" van a magyar gazdaságban.

A cégalapítások terén minden időtávon visszaesést hozott a július: a 3715 új alapítású vállalkozás 12 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban és 13,7 százalékkal marad el a júniusi számtól. "Azt, hogy a fluktuáció továbbra is magas a vállalkozói világban, az első hét hónapra vetített 6 százalékos emelkedés mutatja" - írta Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. igazgatója.

Csorbai szerint a végelszámolások számának idei megugrása mögött a hatóságok következetes fellépése húzódik meg a mérleget le nem adó vállalkozásokkal szemben. "Márpedig ennek a munkának nem érhettek végére a hatóságok, mert adataink szerint tavaly legalább 30 ezer vállalkozás nem tette közzé pénzügyi beszámolóját, arról pedig nincs információnk, hogy ezt nagy tömegben pótolták volna a cégek" - írta Csorbai Hajnalka.