Bedőlt vállalkozók alapítanak sorra új cégeket az építőiparban

Vágólapra másolva!
Kizárólag az exportcélú beruházások és az állami megrendelések tartják életben Magyarországon az építőipari ágazatot.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év hasonló időszakához képest hattal kevesebb, összesen 387 építőipari céggel szemben indult felszámolás idén júliusban, csak a cégalapítási kedv nem csökken, ami semmi jót nem jelent - olvasható az Opten céginformációs szolgáltató közleményében. "Hiába indult idén júliusban kevesebb céggel szemben felszámolási eljárás, mint a tavalyi év azonos időszakában: a tavaly júliusi magas érték egyszeri eset volt, most viszont trendszerűen ilyen magas a felszámolási mutató" - fogalmazott Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. "Úgy fest, kizárólag az exportcélú beruházások, például a Daimler kecskeméti gyára, vagy az állami megrendelések tartják a lelket az ágazatban. Ám ez kevés ahhoz, hogy a felszínen tartsa a kis- és középvállalkozások tömegét" - olvasható a közleményben.

Idén a végelszámolások száma az év első hónapjaiban rendre meghaladta a négyszázat - tavaly havonta jellemzően kétszáz körül alakult a mutató. Most júliusban kétszázkilencven cég végelszámolása kezdődött meg. "A hatóságok által indított kényszer-végelszámolási hullám reményeink szerint nem ér véget, hiszen sokkal több olyan cég van, amelyik nem adta le mérlegét, mint amennyivel szemben ténylegesen megindult az eljárás" - mondja Csorbai Hajnalka.

Júliusban négyszázkilencven új céget alapítottak az ágazatban: "Az építőipar jelenlegi állapotában hosszú távon sem kecsegtet megtérüléssel, így csak a csalárd szándék szolgál magyarázatul arra, hogy miért ilyen magas a cégalapítási kedv" - mondja az Opten igazgatója, aki szerint olyanok alapítanak sorban új cégeket, akik korábban adósságokat hátrahagyva döntötték be vállalkozásaikat.