Beragadt a munkanélküliség, minden tizedik munkaképes magyar állás nélkül van

Vágólapra másolva!
Éves összevetésben csökkent a munkanélküliségi ráta, de az egy hónappal korábban közölt adathoz képest nem következett be javulás.
Vágólapra másolva!

Május és július vége között 3,832 millió volt a 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma, ami 43 ezres - 1,1 százalékos - növekedést jelent az előző év azonos időszakában mért adathoz képest. A munkanélküliek száma így lényegében megegyezett az egy évvel korábbival, 463 ezer fő volt, amely 10,8 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn közzétett jelentéséből.

A ráta alacsonyabb az év elején mért 11-11,6 és az egy évvel korábbi 11 százalékos rátánál, de megegyezik az április és június vége között mért mutatóval, tehát az utóbbi időszakhoz képest nem javult. A vizsgált időszakban, vagyis a május elejétől számított három hónap során a 15-64 évesek 62,9 százaléka, azaz 4,263 millió fő jelent meg foglalkoztatottként vagy munkanélküliként a munkaerőpiacon, 39 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. A szóban forgó korosztályban 2,053 millióan voltak foglalkoztatottak, ez pedig 61,6 százalékos foglalkoztatási rátának felelt meg.

A KSH jelentése szerint a 15-64 éves nőknél 50,7 százalékos volt a foglalkoztatottsági arány, azaz lényegében nem változott a helyzet az előző év azonos időszakához képest. Az azonos korosztályba sorolt férfiaknál a foglalkoztatottak száma éves szinten 43 ezer fővel nőtt, azaz 1,1 százalékponttal 61,6 százalékra nőtt a foglalkoztatási rátájuk.

A férfiak munkanélküliségi rátájának értéke az elmúlt egy év alatt 0,7 százalékponttal, 10,7 százalékra csökkent, miközben a nőké 0,3 százalékponttal, 10,8 százalékra emelkedett. A munkanélküliek 16 százaléka a munkaerőpiacon csak kis számban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki, az erre a korcsoportra számított 25 százalékos munkanélküliségi ráta 1,3 százalékponttal csökkent.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a KSH adatait kommentálva közölte, a foglalkoztatottak száma a vártnál gyorsabban, 23,3 ezer fővel emelkedett az április-júniusi átlaghoz képest, míg 42,7 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami feltehetően elsősorban a közmunkaprogramok felfutásának köszönhető.

"A következő hónapokban szezonális hatások és a feldolgozóipar munkaerő-kereslete miatt a foglalkoztatás kissé tovább nőhet, míg a munkanélküliség magas maradhat. A munkanélküliségi ráta a nyár végére 10,4 százalékra csökkenhet, azonban a jövő év elejére a szezonális hatások miatt újra elérheti a 11 százalékot" - áll a szakértő elemzésében, amely szerint az idén éves átlagban 10,9, jövőre pedig 10,5 százalékos lehet a munkanélküliségi ráta.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a jelentés adatait értékelve közölte, hogy közel egy éve nő a foglalkoztatottak száma, a növekedés üteme 1,1 százalékos volt, ami a 2008-as válság óta a legmagasabb. A 15-64 éves korosztály esetében a foglalkoztatottak száma egy év alatt szintén 1,1 százalékra, a foglalkoztatási ráta pedig 55,5 százalékról 56,1 százalékra nőtt.