Nem indít konkurenciát az állami eszközkezelőnek az OTP

Vágólapra másolva!
Az OTP Bank általános ingatlanközvetítőt indít, aminek nem lesz hasonló funkciója, mint a Nemzeti Eszközkezelő Társaságnak. Ez utóbbit a kormány fogja felállítani, hogy átvegye azoknak a devizahiteleseknek az ingatlanjait, akik már egyáltalán nem tudják fizetni a hitelüket.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank nem készül arra, hogy az állam által tervezett Nemzeti Eszközkezelőhöz hasonló intézményt működtessen - mondta el az [origo]-nak Gyuris Dániel, a bank vezérigazgató-helyettese. A legnagyobb hazai pénzintézet ingatlanközvetítői üzletága az ősszel elindul, s ennek szolgáltatását a bedőlt hitelesek is igénybe vehetik. Ez a hír jelent meg az MTI alapján úgy, hogy az OTP saját eszközkezelőt indítana, idézve a bank egy másik vezérigazgató-helyettesét, Gresa Istvánt.

Az MTI múlt hét csütörtöki közleményében Gresa Istvánra hivatkozva úgy fogalmaz, hogy az OTP egy saját "eszközkezelő" felállítására is készül, hogy enyhítsen a devizahitelesek gondjain.

Az [origo] kormányzati információi szerint mindebből a Nemzeti Eszközkezelő kidolgozásáért felelős minisztériumok (a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium és a Fellegi Tamás által irányított Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) illetékesei körében is támadt némi zavar, ez alapján ugyanis attól lehetett tartani, hogy az OTP Bank megelőzi a kormányt, és létrehozza a maga eszközkezelő társaságát.

"Szó sincs alternatív eszközkezelő társaságról, ilyen szervezetet az OTP Bank egész biztosan nem indít el" - cáfolta ezt a feltételezést az [origo] megkeresésére Gyuris Dániel vezérigazgató-helyettes. Gyuris szerint az OTP-csoport pusztán arra készül, hogy rövid időn belül klasszikus ingatlanközvetítői üzletágat indítson el, amelynek keretében bárki megbízást adhat ingatlanának eladására vagy egy másik megvételére.

A szolgáltatást bárki igénybe veheti: az is, aki eddig nem volt a bank ügyfele, és az is, aki az OTP-nél eladósodott, függetlenül attól, hogy éppen jó adós vagy már akár komoly törlesztési nehézségekkel küszködik. Ez utóbbiaknak az újonnan elinduló üzletág keretében a bank azt ígéri, hogy 3-6 hónapon belül piaci eszközökkel megpróbál megoldást keresni, például oly módon, hogy közreműködik a rosszul fizető adós ingatlanának értékesítésében és egy olcsóbb lakás megvásárlásában.

A Nemzeti Eszközkezelő ezzel szemben kifejezetten szociális alapon választja majd meg az érintettek körét, jóllehet ennek végleges koncepciója még mindig nem készült el. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár legutóbbi ígérete szerint a végső javaslatok augusztus végére készülnek el, de ezt követően, leghamarabb az őszi parlamenti ülésszakban még számos jogszabály módosítására is szükség lesz.