Zuhanás után emelkedés a tőzsdéken - most érdemes részvényt venni?

new yorki tőzsde, befektetés, emelkedő részvények
Vágólapra másolva!
Csak annak ajánlott most részvényt venni, aki szeret kockáztatni és megjátszani az egy-két napos felpattanásokat a nagy esés közepette, tanácsolják elemzők. Aki hosszabb távon gondolkodik, annak mindenképpen tanácsos megvárnia, hogy pár hét alatt megnyugszanak a kedélyek. Az akciós bankbetéteket érdemes kihasználni, ahogyan az infláció felett 4-5 százalékkal magasabb hozamokat kínáló magyar állampapírokat is.
Vágólapra másolva!

Múlt héten már öntötték a piacra a befektetők a részvényeket szerte a világon, hétfőn aztán a zuhanás szabadesésbe váltott, az Egyesült Államokban a vezető részvényindexek akkora esést szenvedtek el, amely történetük húsz legnagyobb csökkenései sorába került, a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe több mint 3 százalékos mínuszban fejezte be a napot, és kedden is rosszul indult a kereskedés, hogy aztán kis fellélegzéssel zárjon a piac. Szerdán újra elkezdtek növekedni a részvényindexek, de a piac nagyon bizonytalan, kérdéses meddig tart az emelkedés. Mit tegyen ilyenkor, akinek megtakarítása van? Vegyen ki mindent a bankból, adja el a részvényeket, befektetetési jegyeit, és varrja párnacihába a pénzt? Vagy a nagyot esett és csak éppen meglódult papírokat most érdemes elkezdeni vásárolni, arra számítva, hogy innen már csak felfele vezet az út?

Jó pár hétig még csapkodás lesz a tőzsdéken

Komoly pánik van a piacon, nehéz megmondani, hogy ez meddig tart - inti óvatosságra Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője azokat, akik úgy gondolják, hogy akkorát estek a részvények, hogy már elértük az alját, ezért vásárláson törik a fejüket. Gyurcsik szerint a piacon extrém módon több az eladó, mint a vevő, szinte szabadesés volt a jellemző a tőzsdéken a hét elején, de az elemző azt tanácsolja, hogy aki kockázatkerülő, hosszabb távon szeretné fialtatni a pénzét, nem akarja vagy nem tudja naponta vagy napon belül többször is figyelni a piaci eseményeket, annak most még érdemesebb inkább kivárnia a tőzsdéken.

"A pénzpiacok sajátja a túllövés, az, hogy nem ritkán, ha tömegével szabadulnak a papíroktól a befektetők, akkor az árfolyamok túl nagyot esnek, aztán hirtelen korrigálnak." Az elmúlt napokra jellemző eladáshullám ezért azoknak jó alkalmat teremthet, akik egy-két napos felpattanásokat akarnak meglovagolni, szeretnek kockáztatni - mondja a Concorde vezető elemzője.

Aki viszont hosszabb távon gondolkodik, és megvárja, hogy normalizálódjanak a körülmények a tőzsdén, annak részvényalapokat vagy abszolút hozamú alapokat (ami a pozitív hozam elérésére törekszik akár rossz a hangulat a tőzsdén és ezért esnek a részvények, akár kedvező hangulat és ezért emelkedik a papírok árfolyama) ajánl Gyurcsik. "Ha közvetlenül akar részvényt venni valaki, az a nyersanyagokkal foglalkozó cégek (olajtársaságok, bányacégek, nyersanyag-feldolgozó vállalatok) részvényeit célozhatja meg, mert ezek védelmet nyújthatnak egy magasabb inflációs környezetben is a vagyon értékének megőrzéséhez" - tette hozzá az elemző.

Ha valaki tőzsdézni akar, nézzen szét külföldön

Kuti Ákos, az Equilor vezető részvényelemzője azonban úgy véli, néhány hétnél tovább tarthat, mire tarrtós nyugalom tér vissza a piacokra, szerinte akár két-három hónapon keresztül is csapkodás jellemzi inkább a tőzsdéket, nem lesz ritka, hogy a részvényárfolyamok napon belül is hatalmasat esnek vagy emelkednek. Ezért a vezető elemző is a kisbefektetők számára fokozott óvatosságot és türelmet javasol. "Aki mégis el szeretné kezdeni a részvénykereskedést, az tartsa észben azt az aranyszabályt, hogy olyan pénzt nem szabad a tőzsdére hozni, ami valamilyen személyes célra félre van téve, tehát például abból szeretne pár hónap múlva autót venni az illető, vagy az szolgál arra, hogy a házasságra készülő gyerekét megajándékozza vele. Sok történet van, ahol először csak egy kis veszteséget realizál a tőzsdéző, majd azt vissza akarja szerezni, de ismét bukik, és a megtakarításából alig marad valamije."

A most tőzsdézni vágyóknak Kuti azt ajánlja, hogy elsősorban a külföldi részvényekből csipegessenek, apró tételekben lépjenek be a piacra. "A magyar piacon van négy-öt részvény (a négy blue chip, vagyis a Mol, az MTelekom, az OTP és a Richter, valamint az Egis lehet az ötödik relatíve likvid papír), amelynek viszonylag nagy a forgalma, a cégek körül van történés, az Egyesült Államokban viszont van két-háromszáz ilyen részvény, amelyet jól lehet követni, likvid, vagyis egy magyar kisbefektető széles skálán válogathat."

Múltbéli tapasztalat, hogy sok magyar kisbefektető, aki elkezd tőzsdézni, mégis inkább magyar részvényeket akar vásárolni, mert azok vannak szem előtt. Az ő célpontjuk elsősorban az OTP szokott lenni, ami Kuti szerint most a hosszabb távra játszóknak nem feltétlenül jó lehetőség. "Csak azért lehet fantázia az OTP-ben pillanatnyilag, mert ahogyan a világon mindenhol, idehaza is a pénzügyi szektor cégeinek részvényei nagyot estek az elmúlt napokban, vagyis egy kis visszakorrigálás, felpattanás benne van a pakliban." Aki a tények, fundamentumok oldaláról közelíti meg a magyar tőzsdét, annak a Mol vagy az MTelekom lehet a jobb választás a vezető részvényelemző szerint.

Tőzsdézni egyszerűbb, mint sokan gondolnák. Akinek van bármilyen bankkal valamilyen kapcsolata (akár csak folyószámlája van, vagy hitelt vett fel), az felkeresi a bankját, ahol elintézheti azt is, hogy tudjon a tőzsdén kereskedni. Ha valakinek van internetbankos hozzáférése és értékpapírszámlát nyit neki a bankja, az az internetbankon keresztül is tud adni-venni részvényeket. Akinek nincs ilyen lehetősége, az telefonon adhatja meg megbízását a bankkal kapcsolatban álló brókercégnek, hogy éppen milyen részvényből mennyit és milyen árfolyamon vegyen vagy adjon el. De azt is megteheti bárki, hogy brókercégeket keres fel, nyitnak neki egy értékpapírszámlát, befizet akkora összeget, amit a tőzsdézésre szán, és már indulhat is a kereskedés. A brókercégeknél is lehet telefonon üzletet kötni, de online, az interneten is lehet kereskedni.

Az online kereskedéssel foglalkozó X-Trade Brokers DM SA magyarországi fióktelepe arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy általánosságban az érdeklődők száma megnőtt mostanában. Weboldaluk látogatottsága nyáron sem esett vissza, havonta május óta tíz százalékkal többen keresik fel a honlapot, pedig a korábbi években a két leggyengébb hónap számlanyitás terén a július-augusztus volt. Igaz a nagy érdeklődést az is erősíthette, hogy az elmúlt hónapokban futott az oldal reklámkampánya is. Varsányi Zoltán marketingvezető elmondta: az arany és az ezüst piacán, illetve a svájci frankkal rekord mennyiségű kötést kezdeményeztek az oldalukon az elmúlt hetekben.

A napon belüli kereskedés veszélyes üzem

A következő napokban várható óriási tőzsdei mozgásokból a legtöbbet a napon belüli kereskedéssel lehet keresni, ez azonban különösen kockázatos így kezdőknek semmiképp sem ajánlott. Ha az először eladott papírok árfolyama nap közben csökken, akkor nyereséget lehet elérni velük, ha a kisebb árfolyamon vesz napon belül bármikor a tőzsdéző, ha azonban a részvények napon belül szüntelen emelkednek, akkor veszteség éri a tőzsdézőt. "Önmagában a napon belüli kereskedés veszélyes, gyorsan irányt váltó piacokon pedig különösen az, ezért aki nem tud egész nap a számítógép előtt ülni és figyelni a belföldi és külföldi gazdasági híreket, nincs elmélyülve a technikai részvényelemzés rejtelmeiben, az inkább tartózkodjon ezekben az időkben ettől a tőzsdézési formától" - mondja Kuti.

A kereskedésnek természetesen díja is van. Az online kereskedést biztosító cégeknél a legalacsonyabb a felszámított jutalék, az eladással vagy vétellel megmozgatott összeg 0,1-0,3 százaléka a díj, míg a telefonos ügyintézésnél 0,3-0,4 százalék között jár a jutalék. Kuti szerint a 0,5 százaléknál nagyobb jutalék már drágának számít, vagy olyan plusz szolgáltatást (mélyebb elemzéseket, kereskedési tippeket) nyújt az ügyfélnek, ami a magasabb díjat indokolja.

Egy-két évig még akciós bankbetétekkel csábítanak a hitelintézetek

Barcza György, a K&H Bank vezető makroelemzője szerint alacsony növekedési környezetben sem a részvények, sem az árupiacok nem vonzóak, szerény világgazdasági bővülésnél ezek a befektetések nem szoktak jól teljesíteni. Ezért Barcza inkább azt javasolja a megtakarításokkal rendelkezőknek, hogy fogják ki a bankok akcióit és magas kamatú bankbetétbe rakják a pénzüket. "A környező országokban sincsenek már kimagasló betéti kamatok, idehaza azonban számos hitelintézet forrásokat gyűjt, ezért akciós betétekkel csalogatják az emberek pénzét." Barcza szerint az akciós betétek kora Magyarországon még egy ideig kitart, mert a bankok az alultőkésítettség miatt egy-két évig még folytathatják a forrásgyűjtés ezen formáját.

A bankbetét igen biztos befektetési forma, mert a bank mögött ott áll az Országos Betétbiztosítási Alap jelentette garancia is. Az OBA azt garantálja, hogy ha a bank nem fizetne az ügyfelének, akkor 100 ezer euró összegig kártalanítja a betétest. Ez azt jelenti, hogy ha a betét és az utána járó kamat összege 100 ezer eurót (mostani árfolyamon csaknem 27,5 millió forint) nem éri el, de a bank nem hajlandó ezt visszaadni az ügyfelének, akkor az OBA fizeti ki ezt az összeget.

A közgazdász szerint a bankbetéthez hasonlóan a magyar állampapír is jó befektetés lehet egy átlagmagyar számára. Ezt azzal indokolja Barcza, hogy most 8 százalék körül mozognak az állampapírhozamok, az infláció pedig várhatóan 3-4 százalék között alakulhat jövőre, így 4-5 százalékos reálhozamot is el lehet érni ezzel az eszközzel. "Itt is érdemes azonban néhány hetet várni, amíg az állampapírhozamok emelkedése megáll, és akkor vásárolni az államkötvényekből."