Megveszi a Motorolát a Google

Vágólapra másolva!
A Google 12,5 milliárd dollárért felvásárolja a Motorola mobilgyártót. A részvényenkénti negyvendolláros ár hatalmas felárat jelent a pénteki záróárfolyamhoz képest.
Vágólapra másolva!

A Google megveszi a Motorola mobilgyártó cégét. A Motorola Mobility részvényeiért egyenként negyven, összesen 12,5 milliárd dollárt fizet az internetes cég. Ez 63 százalékos prémiumot jelent a pénteki záróárfolyamhoz képest. A tranzakciót mindkét vállalat igazgatótanácsa egyhangúlag hagyta jóvá.

Az elkötelezett Android-partnerként számon tartott Motorola egyesülése a Google-lal szinte kínálta magát - mondta a Google vezérigazgatója, Larry Page.

Az ügyletet legkésőbb 2012 elején véglegesítik. A Motorola Mobility nem olvad be az új tulajdonos vállalati szerkezetébe, önálló egységként működik majd tovább. A mostani tranzakciót a részvényeseknek és a szabályozó hatóságoknak is jóvá kell még hagyniuk.

A Motorola idén két külön cégre szakadt, a Mobility mobiltelefonokat fejleszt és gyárt, a Motorola Solutions pedig vállalati ügyfeleknek és kormányoknak kínál technológiát - emlékeztet a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

A Motorola a világ egyik legsikeresebb mobiltelefon-gyártója volt, az utóbbi években azonban rohamosan veszített piaci részesedéséből. A Motorola telefonok közül sok már most a Google Android operációs rendszerét használja.