Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Magyaroknak fizetendő kenőpénz miatt nyomoz az osztrák rendőrség

Vágólapra másolva!
Feltételezett magyarországi kenőpénzekkel összefüggésben nyomoz az osztrák rendőrség a burgenlandi tartományi kezelésű energiavállalat (BEWAG) volt vezetői ellen egy osztrák hetilap szerint. A cikkben megnevezettek egyike az MTI megkeresésére cáfolta, hogy törvénytelenséget követett volna el.
Vágólapra másolva!

Nyomozást folytat az osztrák rendőrség a burgenlandi tartományi kezelésű energiavállalat (BEWAG) volt vezetői ellen feltételezett magyarországi kenőpénzekkel összefüggésben - írta a News című osztrák hetilap. A cikk a magazin csütörtöki számában jelenik meg, de a lap már szerdán közölt belőle részleteket. A lap értesülése szerint a bécsi ügyészség nyomozást folytat a BEWAG tavaly novemberben, azonnali hatállyal felmentett elöljárói, Hans Lukits és Josef Münzenrieder ellen.

A hetilap előtt ismertté vált akták szerint a BEWAG 1,2 millió eurót fizetett a Magyarországon bejegyzett Hochegger Kft.-nek, noha a két volt BEWAG-vezető a cikk szerint tudta, hogy "magyar tisztségviselőknek és döntéshozóknak fizetendő kenőpénzről" van szó. Egy bécsi ügyvédi irodában tartott megbeszélés során állítólag Lukits az iroda egyik munkatársának a pénz rendeltetését firtató kérdésére azt válaszolta: "Ne tegye fel ezeket a kérdéseket, mi ezt egyáltalán nem akarjuk tudni. Túl veszélyes volna tudni róla".

"Ez egyszerűen nem igaz. Ezek rosszindulatú állítások, összefüggésükből kiragadott dolgok" - mondta Hans Lukits az MTI-nek, és hozzátette, hogy ő csak egy polgári jogi eljárásról tud, amelyet ő és Münzenrieder indítottak a BEWAG ellen szerződésük megszüntetésével kapcsolatban.

"Mi nem tárgyaltunk senkivel" - jelentette ki Lukits. Szerinte a cikk állításai a BEWAG bogyoszlói szélparkprojektjére vonatkoznak. Kijelentette, hogy a tárgyalásokat a magyar leányvállalat folytatta egy magyarországi partner bevonásával, amelynek a Hochegger Kft. is a tagja volt. Elmondta, hogy a projektben a BEWAG partnere volt az E.ON Magyarország is. Szerinte ő és Münzenrieder csak engedélyezték a már megtárgyalt projektet. Kijelentette azt is, hogy senki nem mondott neki olyat, hogy kenőpénzről van szó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről