MN: Tízezrekkel kereshetnek kevesebbet az egészségügyi dolgozók

Vágólapra másolva!
Az éjszakai pótlékot a jelenlegi 50 százalékról 15-re csökkentené, a délutáni pótlékot pedig a több műszakos munkarendben dolgozók esetében eltörölné a Munka törvénykönyvének tervezett módosítása. A szakmai szervezetek tiltakoznak a változtatások ellen, van, aki "őrültségnek" titulálta azt, mások az ellátórendszer leállásától és "beláthatatlan következményektől" tartanak.
Vágólapra másolva!

Csökkentené az éjszakai és megszüntetné a délutáni műszakpótlékot a Munka törvénykönyve (Mtk.) tervezett módosítása, ez pedig drasztikus jövedelemkiesést okozna az egészségügyi dolgozók jelentős részénél - írja a csütörtöki Magyar Nemzet. A szakmai szervezetek tiltakoznak az tervezett módosítások ellen, szerintük ezzel végérvényesen elnyomorítják az ápolókat és a mentőket, az ellátórendszert pedig romba döntik.

A lap azt írja: nehéz megbecsüni, hogy hány szakdolgozót érintene a változás, de számukat a 90 ezres összlétszámból 50 ezerre teszik. A jövedelmkiesés mértéke is egyénenként változó: akik sokat dolgoznak éjjel, azoknál drasztikus, 30-35 százalékos is lehet a csökkenés, ami több tízezer forint mínuszt jelent.

"Megdöbbenéssel olvastuk az Mtk. tervezett módosítását. Abból ugyanis az derül ki, az éjszakai pótlékot a jelenlegi 50 százalékról 15-re csökkentenék, míg a délutáni pótlékot eltörölnék a több műszakos munkarendben dolgozóknál" - nyilatkozta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Az elnök szerint el fognak tűnni a dolgozók, a tervezett változásnak "beláthatatlan követkzeményei" lesznek.

"Érthetetlen, hogy miközben a szaktárca bérkiegészítéshez próbálta juttatni az ágazat dolgozóit, egy másik módosítás akár több tízezret is kivesz a zsebükből" - fogalmazott Balogh. Hasonlóképpen nyilatkozott Toma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke is, aki "őrültségnek" nevezte a módosítást. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint óriási gondokat okozhat, ha életbe lépnek az intézkedések, fennáll ugyanis annak az esélye, hogy a szakdolgozók egy része "bedobja a törülközőt", ami az ellátórendszer leállását eredményezheti.

Sinkó Eszter közgazdász a Magyar Nemzetnek azt mondta, nem bércsökkentésre, hanem legalább 50 milliárd forintnyi azonnal forrásra lenne szükség, amelyet béremelésre kellene fordítani. Ennek egy részét Sinkó szerint fedezhetnék az egészségtelen élelmiszerekre kivetett népegészségügyi adókból, de elkerülhetetlen az ellátórendszer struktúrájának átalakítása és a kapacitások szűkítése".

A munka törvénykönyvének tervezetéről csütörtökön egyeztet a Nemzetgazdsági Minisztérium a szakszervezetekkel.