Kenyéráremelést hozhat a magas búzaár

Vágólapra másolva!
A pékek korábban nem vagy csak lassabban tudták érvényesíteni áraikban a liszt- és energiaárak emelkedését, és mivel jelenleg úgy tűnik, hogy az új búzából készült liszt sem lesz sokkal olcsóbb a tavalyi rekordáraknál, áremelés következhet. A pékségek pozícióját rontják az áruházláncok, amelyek a költségeiket nem jelenítik meg a kenyér árában, ezért olcsóbban tudnak értékesíteni.
Vágólapra másolva!

Alig csökken az új búzából őrölt liszt ára, s ezért a pékségek is áremelésre kényszerülnek - vélte Kurdi András, a Magyar Pékszövetség elnöke. Elmondta ugyanakkor, hogy a pékségek addig, amíg a búza és a liszt ára nem stabilizálódik - ez szeptemberben várható - nem tervezik a jelenlegi árak változtatását.

Elmondása szerint jelenleg a liszt ára 80-96 forint között van kilogrammonként, a vásárolt mennyiség függvényében. Ha azonban emelkedik a búza és vele a liszt ára, továbbá az üzemanyag és az energia ára is, úgy a pékségek rákényszerülnek költségeik áthárítására. Kurdi szerint most úgy tűnik, az új búzából őrölt liszt ára alig csökken valamivel az elmúlt évi rekordszint alá. Ez arra utal, hogy a pékségeket áremelésre kényszerítheti a magas búzaár.

Az elmúlt évben annak ellenére, hogy a liszt ára 42-46 forintos nettó árról 100-115 forint közé emelkedett, a pékek a sorozatos lisztáremelkedéseket nem tudták a kiskereskedőknél érvényesíteni. Volt olyan hónap, amikor kétszer is emelték a liszt árát, a pékségek azonban éves szinten tavaly csak egy alkalommal tudtak árat emelni 5-7 százalékkal - mondta.

Szerinte több oka is van annak, hogy az elmúlt évben a pékszakma csak elenyésző mértékben tudta érvényesíteni a költségek növekedését. Ilyen például, hogy az áruházláncok pékségei önköltség alatt értékesítenek, és a beszállítókat akciós árak alkalmazására kényszerítik.

Ma Magyarországon egy kilogramm - átlagos - fehér kenyér önköltségi ára 210-240 forint között van. Ám van olyan nagy kiskereskedelmi áruházlánc, amely saját pékségében 160 forintért állítja elő a kenyeret. Nem számolja fel ugyanis az úgynevezett üzemi általános költségeket (fűtés, világítás, irányítás, takarítás, karbantartás, értékcsökkenés) és a szállítást.

Werli József, a szakmai szervezet főtitkára elmondta, a kenyér árában egyharmad részt tesznek ki az alapanyagok - ezen belül a liszt ára a meghatározó -, a másik harmadot az energia- és szállítási költségek adják, míg a fennmaradó hányad a bérköltségekre és járulékai jut.