Menet közben javított a tokiói tőzsdeindex

Vágólapra másolva!
Vegyesen szerepeltek a nyitás után jelentősen zuhanó ázsiai indexek, az ausztráliai mutató például többlettel zárt.
Vágólapra másolva!

A tokiói tőzsdei irányadó indexe, a Nikkei 1,7 százalékos mínuszban fejezte be a keddi kereskedést, vagyis a kereskedés végére valamelyest javult a kezdetben kialakult nagyon pesszimista hangulat. A kereskedés során a Nikkei 3,6 százalékos gyengülésben is volt, végül azonban 1,7 százalékos mínuszban zárt.

Az ázsiai térség több fontos indexe közül a hongkongi Hang Seng a tokiói záráskor 3 százalékos mínuszban volt, és jelentős, több mint 3 százalékos süllyesdésben volt a szöuli mutató is. A sanghaji és az ausztráliai tőzsdeindex ugyanakkor jól szerepeltek, előbbi a Bloomberg adatai szerint 0,1 százalékos pluszban volt a nem sokkal a zárás előtt, utóbbi pedig több mint 1 százalékos pluszt ért el.

A nyitás után valamennyi ázsiai tőzsdén erős eladói nyomás alakult ki az Egyesült Államokból érkező hírek miatt, az amerikai gazdaság hosszú távú adósosztályzatának a rontása, illetve az előző napi, öt százalékot meghaladó értékvesztés a New York-i tőzsdén. A japán befektetőket emellett aggasztja a jen további erősödése a dollárhoz és az euróhoz képest. "Nem lehet irányítani" - mondta a BBC brit közszolgálati médiumnak a londoni City egyik vezető piaci elemzője. Peter Esho szerint félelem uralkodott el a piacokon. "Egy csomó olyan dolog történik, aminek nincs értelme" - mondta az elemző.